2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Börtönbüntetésre ítélt egy ellenzékit egy tunéziai bíróság

Egyévi börtönre és hivatásának gyakorlásától öt évre történő eltiltásra ítélte pénteken egy tunéziai katonai bíróság Szejfeddín Mahlúf ügyvédet, Kaisz Szaíd elnök ellenzőjét, amiért megsértett egy bírát - mondta ügyvédje a Reuters hírügynökségnek.

  • Börtönbüntetésre ítélt egy ellenzékit egy tunéziai bíróság

Szaíd elnök egyre népszerűtlenebb, amióta tavaly megragadta a hatalmat, feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be, amit az ellenzék államcsínynek nevez. Bírálói szerint az elnök az egyszemélyi vezetés megerősítésére törekszik.

Mahlúf ügyvédje, Anvár Avled Ali szerint az ítélet bohózat, az igazságszolgáltatás Szaíd kezében van.

Szaíd idén ideiglenes tanáccsal váltotta fel a Legfőbb Igazságügyi Tanácsot. Júniusban bírák tucatjait menesztették korrupció és terroristák védelmezésének a vádjával. A lépést a bírák szakmai szervezetei az elnök által az igazságszolgáltatás befolyásolására és a kormányhű jogászoknak szánt állások felszabadítására tett kísérletként értékeltek.

A bírák tiltakozásul már második hete sztrájkolnak.

A Legfőbb Igazságügyi Tanács az igazságszolgáltatás függetlenségének a fő garanciája volt a 2011. évi "arab tavasz" óta,.

Mahlúf az al-Karáma iszlamista pártszövetség vezetője, és gyakran bírálta az elnököt az azóta feloszlatott parlamentben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!