2024. 06. 28. Péntek Levente, Irén napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Bóka János: az EU a 7. cikk szerinti eljárást a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta

A 7. cikk szerinti eljárás politikai kérdéssé vált az európai parlamenti választási kampányban, és az Európai Unió a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta fel, hogy Magyarországot kulcsfontosságú ügyekben bizonyos álláspont elfogadására kényszerítsék - jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden Luxembourgban.

  • Bóka János: az EU a 7. cikk szerinti eljárást a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használta

Bóka János, aki az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozásán vesz részt, érkezésekor elmondta: reméli, hogy az uniós választások után már sikerül a jogállamisági vitát tárgyilagosabbá és konstruktívabbá tenni.

A keddi tanácsülésen napirenden van a Magyarországgal szembeni 7. cikk szerinti eljárás, és a miniszter szerint folytatódik az az általános eszmecsere, amely az eddigi meghallgatásokat jellemezte. Mint mondta, az elkövetkező időszaktól azt várja, hogy "elhallgatnak azok a hangok, amik bizonyos tárgyalási állásponttól tették függővé a 7. cikk eljárás folytatását".

"Azt nem hiszem, hogy a 7. cikk szerinti eljárás lényege megváltozna, ez továbbra is egy politikai természetű folyamat marad, amit Magyarországgal szemben nyomásgyakorlásra fognak felhasználni bizonyos politikai kérdésekben, de talán az a fajta erős retorika és az a konfliktuskereső hozzáállás, ami jellemezte ezt az eljárást, enyhülni fog a jövőben" - jelentette ki.

Bóka János közölte továbbá, hogy az elkövetkező időszakban az EU-ban stratégiai vitákat fognak folytatni a következő intézményi ciklus szempontjából rendkívül fontos szakpolitikai területekről, és a július 1-jén kezdődő uniós magyar elnökség fogja ezeket a vitákat irányítani.

Hozzátette, hogy a keddi luxemburgi tanácsülésen napirenden van a demokrácia védelméről szóló csomag, a miniszterek irányadó vitát fognak tartani a harmadik országok nevében végzett érdekképviselet átláthatóságáról szóló irányelvről. "Magyarország is egyetért azzal az állásponttal, hogy az Európai Unió választási folyamatába való rosszindulatú beavatkozás nem kívánatos. Ezt a dossziét a magyar elnökség tovább fogja vinni" - mondta.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új részletek derültek ki a szlovákiai vonatbalesetről

Új részletek derültek ki a szlovákiai vonatbalesetről

Előzetes vizsgálati eredmények szerint emberi mulasztás okozhatta a csütörtöki szlovákiai vasúti szerencsétlenséget, amelyben egy autóbusz hét utasa életét vesztette, öt másik pedig megsebesült - közölte Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.
Salvini: Politikai puccs megy végbe Európában

Salvini: Politikai puccs megy végbe Európában

Az európai parlamenti választásokon a polgárok változást kértek Brüsszelben, miközben az európai bürokraták ismét megerősítették Ursula von der Leyent, ez európai államcsíny, és a demokrácia megköveteli, hogy minden lehetséges eszközzel reagáljunk - jelentette ki Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője pénteken az európai csúcspozíciók elosztásával kapcsolatban.
Lecserélhető-e Joe Biden?

Lecserélhető-e Joe Biden?

Az elnökjelölti vitán nyújtott teljesítményével Joe Biden pánikot keltett az Egyesült Államok demokratái között.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!