2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Berlin és Moszkva együtt a szankciókkal szemben

Nehéz elképzelni, hogy a történelmi és geopolitikai okokból sem baráti Németország és Oroszország valamilyen témában egymásra találjon, a gázkereskedelem kérdése mégis meglepő össz­hangot teremtett a két ország vezetője, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

  • Berlin és Moszkva együtt a szankciókkal szemben

A hétvégén Moszkvában találkoztak a felek, a megbeszéléseket követően lezajlott sajtótájékoztatón mindketten az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésének fontosságát hangsúlyozták. A Balti-tengeren keresztül Németországba orosz gázt juttató vezeték terve ugyanis sok érdeket sért, kérdés, hogy Berlin és Moszkva elég erős-e a cseppfolyósított gáz exportálásában érdekelt Egyesült Államok vagy a Déli Áramlatban érdekelt országok ellensúlyozására. Angela Merkel kijelentette: az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését be kell fejezni, azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak.

Kérdéses ugyanakkor Washington véleménye, ezzel kapcsolatban a kancellár asszony azt mondta, hogy mivel Európában mindenki érdekelt a gázellátás diverzifikálásában, és az Északi Áramlat 2 kereskedelmi projekt, Németország a meghirdetett amerikai szankciók ellenére is támogatja annak befejezését.

– Németország nem lát Oroszországtól való egyoldalú függőséget a gázszállítások terén – tette hozzá. Putyin azt mondta, hogy a gázvezetéket Oroszország képes egyedül is befejezni. Elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás több hónapos késedelmet szenved, de közölte, hogy a vezetéket még az idén, de legkésőbb a jövő év első negyedében üzembe fogják helyezni. A felek megelégedéssel nyugtázták, hogy december végén megszületett a megállapodás az orosz gáz ötéves ukrajnai tranzitjáról Európa felé.

Donald Trump amerikai elnök december végén írta alá a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államok szankciókkal sújthat minden olyan vállalatot, amelyik részt vesz az Északi Áramlat 2 megépítésében.

A projektet ráadásul az Európai Bizottság is elutasította, de nemcsak Berlin, hanem a vízi utakon érintett Dánia, Finnország és Svédország kormányai is figyelmen kívül hagyták Brüsszel aggályait.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!