2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Béketervet hirdetett Putyin

Béketervet hirdetett meg a kelet-ukrajnai térségre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök arra kérte mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak. Eközben az amerikai elnök azt szorgalmazza, hogy a holnap kezdődő NATO-csúcson adjanak segítséget Ukrajna haderejének megerősítéséhez. Barack Obama szerinte az észak-atlanti szövetségnek nyitva kell hagynia az ajtót az új tagok előtt, hogy el lehessen hárítani az orosz agressziót. Kijev arra kérte a NATO-t, hogy biztosítson neki különleges státust a szervezetben.

Hatalmas füstoszlop száll fel a kelet-ukrajnai Girnik (Hrnyk) városából egy bombatámadás után – Kelet-Ukrajnában a tűzszüntetről szóló hírek ellenére is folytatódtak a harcok a szeparatisták és a kormányerők között.

Az ukrán és az orosz elnök telefonbeszélgetésében egyetértett abban, hogy mielőbb be kell szüntetni a több ezer áldozatot követelő összecsapásokat. Vlagyimir Putyin már ki is hirdette hétpontos béketervét.

– Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők, illetve a lázadók is vessenek véget az előrenyomulásnak Doneck és Luhanszk megyében. A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat. Harmadrészt független nemzetközi megfigyelőket kell a helyszínre küldeni – mondta Vlagyimir Putyin.

A szeparatisták készek beszüntetni a harcot, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől. Az ukrán elnök pedig azt közölte, hogy a pénteki, újabb minszki találkozón végre megkezdődhet a békefolyamat.


Moszkva továbbra is azt állítja, hogy csupán orosz önkéntesek, nem pedig katonák segítik a helyi szakadárokat. Kijev szerint viszont orosz agresszió zajlik Ukrajna ellen: az ukrán kormányfő egyenesen terrorista államnak nevezte Oroszországot. Szerinte ezért el kell indítani Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatát a csütörtökön kezdődő NATO-csúcson.

– A célunk, hogy a NATO különleges partneri státust adjon Ukrajnának. Azt is reméljük, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesi státust biztosít számunkra – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk.

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát, a NATO-tagság kérdését azonban nyitva hagyta.

– Walesben találkozunk Petro Porosenkóval és megmutatjuk neki, hogy a 28 nemzet egységesen támogatja Ukrajna szuverenitását és jogát területe megvédéséhez. A NATO-nak konkrét kötelezettségvállalásokat kell tenni azért, hogy segítse az ukrán haderő modernizációját. És ebben segítenünk kell Grúziát és Moldovát is – jelentette ki Barack Obama.

A NATO jelentősen növelni kívánja jelenlét Kelet-Európában, tagállamaitól pedig a katonai kiadások növelését kéri az orosz veszélyre hivatkozva. Elemzők egy része viszont úgy véli, hogy a fegyverkezés valójában az amerikai hadiipari cégek érdekeit szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!