2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Béketervet hirdetett Putyin

Béketervet hirdetett meg a kelet-ukrajnai térségre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök arra kérte mind az ukrán kormányerőket, mind a Moszkva-párti felkelőket, hogy vessenek véget az előrenyomulásnak. Eközben az amerikai elnök azt szorgalmazza, hogy a holnap kezdődő NATO-csúcson adjanak segítséget Ukrajna haderejének megerősítéséhez. Barack Obama szerinte az észak-atlanti szövetségnek nyitva kell hagynia az ajtót az új tagok előtt, hogy el lehessen hárítani az orosz agressziót. Kijev arra kérte a NATO-t, hogy biztosítson neki különleges státust a szervezetben.

Hatalmas füstoszlop száll fel a kelet-ukrajnai Girnik (Hrnyk) városából egy bombatámadás után – Kelet-Ukrajnában a tűzszüntetről szóló hírek ellenére is folytatódtak a harcok a szeparatisták és a kormányerők között.

Az ukrán és az orosz elnök telefonbeszélgetésében egyetértett abban, hogy mielőbb be kell szüntetni a több ezer áldozatot követelő összecsapásokat. Vlagyimir Putyin már ki is hirdette hétpontos béketervét.

– Az első pont, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres erők, illetve a lázadók is vessenek véget az előrenyomulásnak Doneck és Luhanszk megyében. A második pont, hogy az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat. Harmadrészt független nemzetközi megfigyelőket kell a helyszínre küldeni – mondta Vlagyimir Putyin.

A szeparatisták készek beszüntetni a harcot, ha Kijev visszavonja csapatait a lakott településektől. Az ukrán elnök pedig azt közölte, hogy a pénteki, újabb minszki találkozón végre megkezdődhet a békefolyamat.


Moszkva továbbra is azt állítja, hogy csupán orosz önkéntesek, nem pedig katonák segítik a helyi szakadárokat. Kijev szerint viszont orosz agresszió zajlik Ukrajna ellen: az ukrán kormányfő egyenesen terrorista államnak nevezte Oroszországot. Szerinte ezért el kell indítani Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatát a csütörtökön kezdődő NATO-csúcson.

– A célunk, hogy a NATO különleges partneri státust adjon Ukrajnának. Azt is reméljük, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesi státust biztosít számunkra – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk.

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát, a NATO-tagság kérdését azonban nyitva hagyta.

– Walesben találkozunk Petro Porosenkóval és megmutatjuk neki, hogy a 28 nemzet egységesen támogatja Ukrajna szuverenitását és jogát területe megvédéséhez. A NATO-nak konkrét kötelezettségvállalásokat kell tenni azért, hogy segítse az ukrán haderő modernizációját. És ebben segítenünk kell Grúziát és Moldovát is – jelentette ki Barack Obama.

A NATO jelentősen növelni kívánja jelenlét Kelet-Európában, tagállamaitól pedig a katonai kiadások növelését kéri az orosz veszélyre hivatkozva. Elemzők egy része viszont úgy véli, hogy a fegyverkezés valójában az amerikai hadiipari cégek érdekeit szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!