2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Külföld

Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

Bejelentette lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtök este, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról.

  • Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

"Még az este benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek" - közölte Draghi a kabinettel.

"Az utóbbi napokban igyekeztem, hogy folytatni tudjuk közös utunkat, sőt megkíséreltem teljesíteni a politikai erők felém intézett követeléseit. Amint az a mai parlamenti vita és voksolás mutatja ezek az erőfeszítések nem voltak elegendők" - mondta Draghi a kormányülésen.

"A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé" - hangsúlyozta az Európai Központi Bank volt elnökéből lett politikus. Úgy fogalmazott, hogy a kormány cselekvőképességének alapját képző bizalmi egyezség kudarcot vallott.

"Parlamenti beiktatási beszédem óta ismételten elmondtam, hogy ennek a kabinetnek csak akkor van létjogosultsága, ha világosan képes a kormányprogram megvalósítására, amelynek a politikai erők bizalmat szavaztak. Ez az egység alapvető fontossággal bírt az utóbbi hónapok kihívásainak kezelésében. Csakhogy ezek a feltételek mára már nem adottak" - tette hozzá.

Mint mondta, politikai szempontból nagy jelentősége volt annak, hogy az M5S nem vett részt a kormány energiacsomagjáról a felsőházban tartott szavazáson.

A nap folyamán tartott szenátusi szavazáson az M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből.

Az M5S hevesen bírálta a kormányt a többi között az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok és a kormányzati támogatások elosztása és mennyisége kérdésében.

Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Mario Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni. Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne. Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie. A többi koalíciós partner már előzetesen jelezte, hogy előrehozott választásokat akarnak, ha az M5S nem támogatja többé a kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Medve támadt túrázókra Szlovákiában

Medve támadt túrázókra Szlovákiában

Barnamedve támadt vasárnap két túrázóra a szlovákiai Polyána hegység természetvédelmi területén - közölte a SOPSR állami természetvédő szervezet szóvivője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!