2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Az unió után az USA is büntet

Az Európai Unióhoz hasonlóan újabb büntetőintézkedéseket vezet be Moszkva ellen az Amerikai Egyesült Államok (USA) is. Szakértők szerint az oroszok elleni szankciók az európai uniós gazdaságra is visszaüthetnek, hatásait azonban egyelőre nem lehet számszerűsíteni.

A hét eleje óta újra heves harcok vannak Doneck külvárosában. Az ukrán hadsereg próbálja körülzárni a várost. Műholdképek alapján az oroszok még mindig szállítanak fegyvereket a lázadóknak, az EBESZ megfigyelői ezért a határ menti területet ellenőrzik. A harcok miatt a lelőtt maláj gép roncsainak az átvizsgálását se tudták befejezni.

– Pár napja meg tudtuk közelíteni a helyszínt, az út kétharmadát tehettük meg, de a bombázás, lövöldözés olyan intenzitású volt, hogy nem tudtunk vizsgálódni – mondta az EBESZ-megfigyelők egyik tagja.

Az orosz kormány tagadja, hogy közük volt a maláj utasszállító lelövéséhez. A 298 civil megölése viszont terrorcselekmény, az Egyesült Államok ezért sürgette az elmúlt napokban, hogy szigorítsák az oroszok elleni büntetőakciókat.

– Nem csak az Egyesült Államok döntött a szankciókról, hanem az Európai Unió is. Erről győzködtük az EU-t már napok óta – ismerte el a CNN-nek Obama egyik külügyi tanácsadója.

A szankciók harmadik köre az orosz bankokra, energiaipari cégekre és politikusokra vonatkozik. Európa korábban az energiafüggőség miatt nem támogatta a büntetőintézkedéseket. „A megszorítások következtében az orosz államhoz kapcsolódó pénzügyi intézmények nem tudnak kapcsolatba lépni az európai tőkepiaccal. Ezenkívül fegyvereladási embargóról van szó, illetve az orosz technológiai megoldások, például olajipari berendezések exportjának a tilalmáról” – mondta a bizottsági szóvivő.

A tőzsdék már beárazták a szankciókat, a moszkvai és európai indexek se zuhantak a büntetőintézkedések bővítése után. Az orosz jegybank már bejelentette, hogy a készpénzhiány enyhítésére ázsiai befektetőket keresnek. A szankciókra válaszintézkedéseket ígértek, a lengyelországi gyümölcs- és zöldségimportot már le is állították.

– A gazdasági hidegháború fokozódik és Oroszország recesszióba kerül. Nem tudnak külföldi tőkét vonzani az országba, nem érkeznek hightech befektetők, amik húznák az ipart. Másrészt a német cégek is szenvedni fognak, amik eddig pénzt fektettek Oroszországba. Ez előrevetíti, hogy előbb-utóbb szükség lesz valami diplomáciai megoldásra – fogalmazott Robert Halver német piaci elemző.

Az oroszok és ukránok között egyébként a következő napokban fehérorosz diplomaták próbálnak majd közvetíteni Minszkben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!