2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Az olasz belügyminiszter megvédte migrációs csomagját

Matteo Salvini olasz belügyminiszter megvédte migrációs csomagját pénteken, miután előző nap több baloldali polgármester tiltakozott a rendelkezés ellen, és megtagadta annak alkalmazását.

  • Az olasz belügyminiszter megvédte migrációs csomagját

A csomagnak köszönhetően „nagyobb védelmet élvezhetnek majd a valódi menekültek” - hangsúlyozta Salvini. „Sok tiltakozó polgármester el sem olvasta a jogszabályt” – vélekedett a miniszterelnök-helyettes.

Több olasz városvezető arra hivatkozott, hogy a Salvini-rendeletként elhíresült, tavaly novemberben elfogadott intézkedéscsomag sérti az emberi jogokat. A lavinát Leoluca Orlando, Palermo vezetője indította el, aki jelezte: nem fog eleget tenni a szerinte embertelen rendeletnek, és alkotmányjogi aggályok miatt bíróság elé viszi az ügyet.

A baloldali Orlando az olasz közszolgálati rádióban úgy vélekedett, hogy a törvény szembemegy az egyetemes emberi jogokkal, és bűnözőket csinál a migránsokból azáltal, hogy illegális bevándorlókká teszi őket, noha törvényesen tartózkodnak Olaszországban.

Roberto Ammatuna, Pozzallo szicíliai kikötőváros polgármestere is jogorvoslatot keresne, illetve aláírásgyűjtésbe kezdene egy népszavazás kiírása érdekében. Kezdeményezését a legnagyobb olasz ellenzéki erő, a Demokrata Párt is támogatja.

Salvini szenvtelenül reagált Ammatuna felvetéseire, és úgy vélekedett, hogy a referendum hamvába holt ötlet.

Orlandóhoz Nápoly és Firenze baloldali vezetője, illetve Federico Pizzarotti, Parma polgármestere is csatlakozott. Pizzarotti egykor az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja volt. Az Öt Csillag jelenleg a Salvini vezette Ligával közösen kormányoz.

A vitatott migrációs-biztonsági törvénycsomagot novemberben fogadták el. A csomag a többi között a humanitárius okokból megítélt tartózkodási engedélyek feltételeinek szigorításáról, a menedékkérők elosztásáról és elszállásolásáról, illetve a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsok kiutasításának megkönnyítéséről rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!