2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

Az EU a büntethetőség biztosítására kérte a tagállamokat

Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanács az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.

  • Az EU a büntethetőség biztosítására kérte a tagállamokat

Az igazságügyi tanács szerint a tagállamoknak lehetővé kell tenniük az egyetemes joghatóság gyakorlását, illetve a belföldi büntethetőséget a legsúlyosabb, külföldön elkövetett nemzetközi bűncselekmények ügyében.

A tagállamoknak intézkedéseket kell elfogadniuk a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) való szoros igazságügyi együttműködés lehetővé tételére. A tanács arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák azon szakosodott szervezeti egységek létrehozását és működtetését, amelyek tagállami szinten a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények kivizsgálásával és azokra vonatkozóan a büntetőeljárás lefolytatásával foglalkoznak.

A tanács felkérte a tagállami kormányokat arra is, hogy az ukrajnai menekültek körében hívják fel a figyelmet arra a lehetőségre, hogy tanúvallomást tehetnek a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartozó bűncselekmények elkövetésére vonatkozóan, és hogy erősítsék meg a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények áldozatainak támogatását és védelmét a büntetőeljárásokban.

A tanács végezetül azt kérte a tagállamoktól, hogy támogassák Ukrajna legfőbb ügyészének a hivatalát, valamint a bűncselekmények sikeres kivizsgálásának és a büntetőeljárások sikeres lefolytatásának érdekében erősítsék meg az együttműködést az olyan uniós szervekkel, mint az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust), az unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol), valamint az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna).

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács pénteken közös fellépésre szólította fel tagállamait és a nemzetközi közösséget az Ukrajna ellen Oroszország által elkövetett bűncselekmények büntetlenségének megszüntetéséért.

Az emberi jogok december 10-i világnapját megelőzően kiadott közleményében a páneurópai szervezet aláhúzta: együttes választ követelnek az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények.

"Határozottan elítéljük az emberi jogok Oroszország által elkövetett megsértését, mely a második világháború óta a legsúlyosabb esetek közé tartozik. Felszólítjuk az egész nemzetközi közösséget, hogy tegyen közös és határozott lépéseket az Ukrajnában az orosz agresszióval összefüggésben elkövetett összes bűncselekmény elszámoltathatósága érdekében" - fogalmaztak.

Az Európa Tanács végezetül hangsúlyozta: Európa rendelkezik a legerősebb nemzetközi emberi jogi védelmi rendszerrel a világon, köszönhetően az Emberi Jogok Európai Egyezményének, amely továbbra is vonatkozik az Oroszország által szeptember 16. előtt elkövetett jogsértésekre.

Az Európa Tanács az Ukrajna ellen indított háború miatt március 16-án kizárta tagjai közül Oroszországot, mely szeptember 16-tól nem részes állama az Emberi Jogok Európai Egyezményének.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az emberi jogok világnapja alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: az emberi jogok egyetemesek, oszthatatlanok, elidegeníthetetlenek, egymástól függnek és egymással összefüggőek. Az emberi jogok tiszteletben tartása és érvényesítése a béke, a demokrácia és a fenntartható fejlődés szempontjából elengedhetetlen.

Az EU továbbra is figyelemmel kíséri az emberi jogi jogsértések eseteit, fokozza a visszaélések elleni küzdelmet, támogatja az elkövetők felelősségre vonására irányuló kezdeményezéseket, és határozott lépéseket tesz az elszámoltatásukért a nemzetközi fórumokon - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

 


MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!