2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Az EP vitanapot rendez a magyar alaptörvény módosításáról

Az Európai Parlament vitanapot rendez a magyar alaptörvény módosításáról - jelentették be a brüsszeli uniós csúcson. Az alkotmány negyedik módosítását aggasztónak nevezte a bizottság elnöke, Angela Merkel pedig arra figyelmeztetett, nem szabad visszaélni a kétharmados többséggel. Orbán Viktor szerint az Alkotmánybíróság továbbra is hatályon kívül helyezheti a magyar parlament többségi döntéseit.

Az Európai Bizottság minden szükséges eszközt bevet, hogy ezt a fontos kérdést megoldjuk, mondta a testület elnöke a magyar alkotmánymódosításról. „Tájékoztattam Orbán miniszterelnököt az Európa Tanács aggodalmairól, amelyeket mi is osztunk. Válaszlevelében biztosított arról, hogy tiszteletben tartja az uniós törvényeket és elveket. Miután a magyar parlament elfogadja a módosítást, precíz vizsgálatot indítunk, hogy kiderüljön, összhangban van-e a jogszabály az európai elvekkel és az európai uniós jogrendszerrel” – fejtette ki Jose Manuel Barroso.


Angela Merkel azt mondta, Brüsszelben nem beszélt Orbán Viktorral, de Áder János köztársasági elnöknek Berlinben már kifejtette a véleményét. „A kétharmados többséggel nem szabad visszaélni, és csak nagyon óvatosan szabad vele bánni vele. Másrészt teljes a bizalmam a bizottságban, amely őrködik a szerződések felett és részletes vizsgálatot folytat majd az ügyben” – mondta a német kancellár.

Az Európai Parlament elnöke már szankciókról beszélt, igaz, Martin Schulz szerint a szavazati jog megvonását lehetővé tévő hetes cikkelyt csak százszázalékos bizonyosság mellett lehet alkalmazni. A bizottság név nélkül nyilatkozó forrása szerint ennek az előkészítése nem indult el.

A magyar kormányfő szerint az alkotmány új passzusainak 95 százaléka korábban is az alaptörvény része volt, és az Alkotmánybíróság jogköre sem csorbul. „Semmilyen jogszabályt nem fogadott el a magyar parlament, amely az alkotmány jogértelmezési lehetőségét korlátozta volna. Ha valaki az ellenkezőjét állítja, vagy nem olvasta a módosítást, vagy nem érti annak a tartalmát” – fogalmazott Orbán Viktor. A magyar kormányfő a brüsszeli csúcson közölte: csak az Európai Bizottságtól fogad el értékelést, az egyes tagállamoktól nem.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!