2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

Az EP hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára

EP

Az Európai Parlament (EP) videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján hárommilliárd euró felszabadítását hagyták jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára - közölte az uniós parlament csütörtökön.

  • Az EP hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az uniós egészségügyi ágazat számára

Az elfogadott jogszabály szerint 3,08 milliárd eurót (mintegy 1,1 ezer milliárd forint) kitevő unió forrásaiból a koronavírus-járvány elleni fellépéshez közvetlen támogatást lehet majd nyújtani a tagállami egészségügyi rendszereknek.

Az unió megvásárolhatja a szükséges orvosi eszközöket, betegeket és orvosi berendezéseket szállíthat, további szakemberek munkába állítását finanszírozhatja a legnehezebb helyzetbe került területeken, és segítheti a tagállamoknak mobil tábori kórházak létesítésében.

A jogszabály egyebek mellet további forrásokat tesz elérhetővé az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára (3,6 millió euró), de a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögország számára (350 millió euró) és az albániai földrengés utáni újjáépítésre (100 millió euró) is biztosít segítséget.

Az EP jóváhagyta azt a javaslatot is, hogy a tagállamok a még fel nem használt uniós forrásokat a járvány hatásainak mérséklésére fordíthassák. A rugalmasságnak köszönhetően a tagállamok igényeik szerint csoportosíthatnak át forrásokat a három kohéziós alap (az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap), a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között. A 2020-2021-es számviteli év során a kohéziós programok száz százalékos uniós finanszírozására is lehetőség nyílik.

Az uniós parlament továbbá elfogadta a leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) működését továbbra is biztosító rendkívüli intézkedéseket is.

Az EP állásfoglalást is elfogadott, amelyben a képviselők egyebek mellett a járvány utáni időszakra érvényes, gazdaságot támogató helyreállítási csomag létrehozást kérték, amelyben véleményük szerint az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek is szerepelniük kell. A szöveg szerint a képviselők egy állandó európai munkanélküliségre vonatkozó biztosítási rendszert és egy legalább 50 milliárd eurós szolidaritási alap felállítását szorgalmazták. Ragaszkodtak ahhoz, hogy az unión belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat. Hangsúlyozták azt is, hogy a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség a vírus ismételt felbukkanásának megakadályozásához.

Az állásfoglalásban szerepel továbbá, hogy a parlament az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy "a szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét". A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélték.

AZ EP törvénytelennek mondta a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek nevezte azt, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy mérje fel, az intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is. Az EP azt várja az Európai Unió Tanácsától, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat - írták.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a szavazást követően az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy képviselői támogatták az Európai Parlament jogalkotási döntéseit az új koronavírus járvány elleni küzdelemhez a tagállamoknak nyújtandó segítségről.

Véleményük szerint az Európai Parlamentnek a tagállamok számára segítséget nyújtó döntései komoly késedelemmel születtek meg, és az intézkedések csupán szerény hozzájárulást jelentenek a tagállamok járvánnyal szembeni védekezést szolgáló erőfeszítéseihez.

"Ha egyetlen emberéletet is meg tudunk menteni az intézkedésekkel, mi minden erőnkkel támogatjuk azokat" - összegezte a szavazást Deutsch Tamás fideszes delegációvezető.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a leginkább rászorulóknak nyújtott támogatás a fertőzés kockázata miatt sem szakadhat meg.

"A válság a legkiszolgáltatottabbak számára nagyobb kockázatot jelent, ők a mindennapokban tapasztalják meg a nélkülözést, ha nem segítünk gyorsan, rugalmas módon, a helyzethez alkalmazkodva" - hangsúlyozta.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közleményében azt írta, a Fidesz világossá tette, számára nem a koronavírus az ellenség, hanem az Európai Unió. Nem támogatták ugyanis azt az "egységes, történelmi" állásfoglalást, amelyet az Európai Parlament vezető frakciói közösen nyújtottak be a koronavírus-járvány elleni egészségügyi, gazdasági és szociális intézkedésekkel kapcsolatban a hatékonyabb válságkezelés érdekében.

"Itt volt az igazság pillanata, de a kormánypárti képviselők nem éltek vele: elbuktak" - fogalmazott a képviselő.

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő az uniós parlamenti szavazással összefüggésben azt írta, "sajnos, immár egész Európában látják, hogy a legtöbb kormánnyal ellentétben a Fidesz rendszere nem megoldani akarja a válságot, hanem nyerészkedni próbál rajta".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!