2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Az Egyesült Államokban is felvetődött a különadó alkalmazása

Az olajtermelők komoly pénztartalékok felhalmozása mellett milliárdokat osztanak szét a részvényeseiknek – ismertette a Makronóm Intézet amerikai piacról szóló írása.

  • Az Egyesült Államokban is felvetődött a különadó alkalmazása

A magyar kormány által kivetett extraprofitadó gondolata az Atlanti-óceán túloldalára is eljutott: az egekbe szökő árakból profitáló amerikai olajtermelők komoly pénztartalékok felhalmozása mellett milliárdokat osztanak szét a részvényeseiknek, felbőszítve a törvényhozókat és a rekord üzemanyagárakkal küzdő választókat, miközben vállalatok a Wall Streeten is győzelmet aratnak – derül ki a Makronóm Intézet amerikai piacot érintő összefoglalójából.

A Fehér Ház mindent bevet, hogy az olajipar fokozza a termelést

A növekvő üzemanyagárak miatt negyvenéves rekordot ért el az amerikai infláció és várhatóan augusztusra gallononként hat dollárra emelkedik majd a benzin ára az országban. Emiatt Joe Biden elnök arra kérte az ország olajtermelőit, hogy nyissák meg a csapokat, ezzel csillapítva az áremelkedést – olvasható az intézet összegzésében.

Azonban ezt, a korábbihoz képest egyébként merőben eltérő álláspontot jelentő kérést – hiszen Joe Biden korábban a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítását ígérte – az iparág szereplői eddig nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

A kormányzat igyekezett megállítani az áremelkedést azzal, hogy rekordmennyiségű nyersolajat engedett ki az ország stratégiai tartalékaiból, feloldott bizonyos szennyezésellenes szabályokat, és a közel-keleti termelőkre támaszkodott, hogy azok növeljék a kitermelést. Mivel azonban az árak megállíthatatlanul tovább emelkednek, a Fehér Ház sürgetni kezdte a hazai ipart, hogy növelje a termelést, amely a múlt hónapban napi 11,6 millió hordó volt, de ami még mindig jóval a járvány előtti, csaknem 13 millió hordós napi csúcs alatt van.

A fúrótornyok és fúróflották száma egyébként emelkedni kezdett a világjárvány mélypontja óta, amikor a negatív amerikai olajárak arra kényszerítették az üzemeltetőket, hogy a fékre lépjenek. Mindazonáltal a növekedés nagyrészt a kisebb magánüzemeltetőknek tudható be, akikre nem nehezedik olyan nyomás a részvényesek részéről, mint a nagyobb állami társaikra.

Növekvő olajárak = növekvő profit

A nagy olajtársaságok a befektetői követeléseket a Fehér Ház követeléseivel szemben meghallgatják: az S&P Global Commodity Insights szerint az üzemeltetők által idén megtermelt bevétel magasabb lesz, mint az elmúlt két évtizedben összesen megkeresett összeg.

A FactSet vállalathoz tartozó BTU Analytics tanácsadó cég kutatása szerint az amerikai olajkitermelés kétharmadát adó, 32 tőzsdén jegyzett olaj- és gáztermelő nagyvállalat nyeresége idén elérheti a kilencvenmilliárd dollárt, szemben a 2021-es 37 milliárd dollárral. Egyes amerikai tisztviselők azzal érvelnek, hogy az iparág profitorientált működése csupán néhány szereplőnek előnyös, miközben a fogyasztók a legnagyobb elszenvedői a jelenlegi helyzetnek.

Különadó az olajtársaságoknak?

Az olajipari vezetőknek jelenhelyzetben szembe kell nézniük a különadókkal kapcsolatos washingtoni törekvésekkel, amelyek csökkentenék az energiaipar nyereségét. „Felháborító, hogy az olaj- és gázipari vállalatok képesek kihasználni a jelenlegi helyzetet és négyszer akkora profitot termelni, mint amikor nem volt háború” – mondta Bharat Ramamurti, az amerikai Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatóhelyettese a CNN-nek adott interjúban.

Egy több mint harminc törvényhozóból álló csoport a napokban szorgalmazta, hogy a kongresszus szavazzon egy új olajadóról. Ennek kapcsán Joe Biden amerikai elnök június 10-i nyilatkozatában az olajtársaságokat bírálta, mondván, hogy szándékosan visszatartják a további fúrásokat, hogy felpumpálják az olaj- és részvényárakat.

Ez a helyzet a demokraták részéről felhívást váltott ki, hogy a nagy olajipari cégekre kivetett nyereségadóval segítsenek azokon, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy autóval közlekedjenek vagy fűtsék az otthonukat. A kormányzati cél évi 45 milliárd dollár bevétel lenne, amelyből a fogyasztóknak szánt juttatásokat finanszíroznák.

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház támogatni fogja-e a váratlan nyereségadó bevezetését, Ramamurti nyitva hagyta az ajtót. „Minden ilyen javaslatot felülvizsgálunk. Nyitottak vagyunk sok különböző ötletre” – mondta egy interjúban.

Bár az elemzők és az olajipari vezetők nem számítanak arra, hogy a váratlanul felmerülő adót elfogadják, Nagy-Britannia nemrég 25 százalékos olajnyereség-adót vetett ki a fogyasztók energiaszámláinak ellentételezésére, ami reményt adhat az adót javasló egyes amerikai törvényhozóknak is. 

Ro Khanna kaliforniai demokrata képviselő szerint „ha az Egyesült Királyság konzervatív kormánya támogatni tudja a szélsőséges adót, akkor nekünk is el kell tudnunk fogadni”. Az adóval szembeni ellenállás tovább csökkenhet, ahogy az üzemanyagárak és a vállalati nyereségek párhuzamosan növekednek.

Osztalékfizetés vs. új kutak fúrása

A különadót támogatókat az az elképzelés motiválja, hogy az amerikai energiaipari vállalatok a magas árak és bevételek fenntartása érdekében visszafogják a termelést. A Wood Mackenzie energetikai tanácsadó cég szerint a vállalatok az első negyedévben mintegy 9,51 milliárd dollárt juttattak vissza a befektetőknek.

A Reuters elemzése szerint, ha az olajtermelők a 9,51 milliárd dollárnyi negyedéves osztalék felét új fúrásokra költötték volna, az mintegy 660 új palakutat finanszírozhatna az Enverus energetikai technológiai cég tavalyi átlagos költségeivel számolva (7,14 millió dollár palakutanként).

A BTU Analytics szerint a termelés olajmedencénként változik, de egy új kút átlagosan mintegy 672 hordó/nap olajat tud kitermelni. A további kutak és az átlagos új palaolaj-kibocsátás alapján a termelés mintegy 450 ezer hordó/nappal növelhető lenne. Ha a teljes amerikai olajkitermelés utolsó három havi átlagát vesszük alapul, ami 11,44 millió hordó/nap volt, ez a mennyiség csaknem négy százalékkal tudta volna növelni a kitermelést egyetlen negyedév alatt, amely így akár 16 százalékos kapacitásbővülést is jelenthetne éves szinten.

Ezzel szemben az olajipari vezetők és befektetőik azzal érvelnek, hogy az üzemanyagárakat a piac és a kiskereskedők határozzák meg, nem pedig a termelők, valamint hogy az anyag- és munkaerőhiány korlátozza a termelés növelését. Mindemellett azt is hangoztatják, hogy ha sokkal többet költenének új fúrásokra, az aláásná a tőkehatékonyságot, és a befektetők részvényeik eladására kényszerülnének.

A termelők azt is állítják, hogy a növekvő inputköltségek és az ellátási lánc korlátai miatt nem tudják egyik napról a másikra visszaállítani a termelésüket, még ha akarnák sem – ismertette a Makronóm Intézet.

 

Borítókép: Nagyot nőtt az olajcégek profitja Fotó: Anadolu Agency via AFP/Lokman Vural Elibol

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!