2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Az amerikai veteránok csalódottan figyelik Afganisztán összeomlását

Az amerikai veteránok jelentős többsége támogatja az afganisztáni kivonulást. Még akkor is, ha sokukban olyan kérdések merültek most fel, mint hogy volt-e értelme a harcoknak, mit hagynak hátra, vagy távozva minden olyan lesz ott, mint húsz éve?

  • Az amerikai veteránok csalódottan figyelik Afganisztán összeomlását

„A barátaink odavesztek, de mégis mi értelme volt?” – tette fel a kérdést Matthew Gibbs, aki katonai felderítőként szolgált Afganisztánban 2012-ben. „Régóta esedékes már a csapatok kivonása. Közel egy évtizede szolgáltam Afganisztánban és maga a háború is annyi idős volt már akkor. Örülök, hogy a döntéshozók végre véget vetnek annak, hogy amerikai katonák öljenek és meghaljanak, mert okot már nehezen látok rá.

A háború megindítására jó indokunk volt, de menet közben senki sem merte kimondani, hogy: itt nem győzhetünk

– folytatta az amerikai veterán. Gondolatait úgy zárta: „Mindenki továbblépett, csak mi maradtunk ott, apró fogaskerekek egy gépezetben, amely semmi változást nem hozott.”

Egyetértett vele Nivardo Gonzalez tengerészgyalogos is, aki 2011-ben és 2013-ban szolgált Afganisztánban.

Azt hittem, hogy miután hazajövök, a harcok befejeződnek, de valójában csak akkor kezdődtek el

– nyilatkozta a Reutersnek adott interjúban. „Kint tovább folynak majd a terrorcselekmények, mi pedig idehaza küzdünk meg a mentális egészségünkért” – kesergett.

„El kell jönnünk onnan, ez nem is lehet kérdés” – erősítette meg ezt a véleményt Maryse JP King, az amerikai hadsereg nyugalmazott alezredese. „Az afgánoknak kell felelősséggel lenniük országukért, amit mi nem szerethetünk jobban, mint ők maguk” – folytatta. „Noha a kivonulás során figyelnünk kell arra, hogy ha újra megtámadnak minket, akkor válaszolni tudjunk, illetve nem feledhetjük Irak esetét sem, ahonnan a távozást követően az Iszlám Állam egészen Szíriáig terjeszkedett, ezzel hatalmas káoszt okozva. Félek, hogy Afganisztán esetében is hasonlót látunk majd” – aggodalmaskodott még július közepén készített interjú során.

Felmérések szerint, az Irakból és Afganisztánból hazatérő amerikai katonák harminc százaléka szorul mentális kezelésre, amely hozzávetőleg 730 ezer nőt és férfit jelent.

Azonban, a hazatérő veteránok kevesebb, mint fele kap valóban segítséget, így körülbelül húsz veterán lesz öngyilkos naponta a Veteránügyi Hivataljelentése szerint. A megkérdezett amerikai veteránokat – azontúl, hogy büszkén szolgálták az országukat – gyakran aggasztották még azok a kérdések, hogy:

  • Vajon megérte az a húsz év, és lesz bármilyen eredménye?
  • Esetleg még a gyermekeik is ezt a háborút vívják majd?
  • Milyen országot hagynak hátra az afgánoknak?
  • Amint távoznak, újra minden a régi lesz?

Joe Biden amerikai elnök tavaszi döntése után, amelynek értelmében kivonulnak Afganisztánból, a YouGov közvélemény-kutató felmérést készített.

Eszerint, a veteránok 68 százaléka (a közvélemény 66 százaléka) támogatta az afganisztáni háború lezárását, míg 19 százalék ellenezte azt.

A veteránok 65 százaléka szerint továbbá (a közvélemény 62 százaléka szerint) szeptemberig Irakból is ki kellene vonulnia az Egyesült Államoknak.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nem bírt a lengyelekkel és csoportmásodik Franciaország

Nem bírt a lengyelekkel és csoportmásodik Franciaország

A francia válogatott meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott a már kiesett lengyelekkel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának harmadik, utolsó fordulójában kedden, így Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese a második helyen végzett a négyesében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!