2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szerelmes biciklisták 11:00

Külföld

Az amerikai kormányzat szankcióval sújtotta az iráni Adrian Darja tankerhajó kapitányát

Az amerikai kormányzat pénteken szankcióval sújtotta a Gibraltárból Szíria felé tartó iráni Adrian Darja tankerhajó kapitányát.

  • Az amerikai kormányzat szankcióval sújtotta az iráni Adrian Darja tankerhajó kapitányát

A döntést az amerikai pénzügyminisztérium közleményben jelentette be. "Az olyan hajók, mint az Adrian Darja, lehetővé teszik (az iráni iszlám Forradalmi Gárdának) nagy mennyiségű nyersolaj szállítását, amelyet megpróbálnak rejtve szállítani és illegálisan értékesíteni, hogy az összegből finanszírozzák a rezsim kártékony tevékenységét és támogatását a terrorizmusnak" - szögezte le a kommünikében és Sigal Mandelker miniszterhelyettes. A büntetőintézkedés értelmében a hajókapitány esetleges amerikai vagyonát és javait befagyasztják és megtiltanak mindennemű gazdasági kapcsolatot vele. A tárca közölte azt is: szankciókkal kell szembenézniük azoknak is, akik a kapitányt, vagy a hajót bármiféle módon segítik.

Az Adrian Darja az az iráni hajó, amelyet korában Grace 1-nek hívtak, és július közepén Gibraltárban kötött ki. Az amerikai kormány gyanúja szerint a tanker nyersolajat szállít, megsértve ezzel az Irán elleni szankciókat. Washington kérte a hajó átadását, de a Gibraltár ezt nem teljesítette, sőt, augusztus közepén útjára engedte a hajót. Igaz, Irán ígéretet tett arra, hogy a kétmillió hordó nyersolajat szállító tanker nem Szíria felé veszi az irányt.

Pénteken Törökország jelezte, hogy a tartályhajó - az útvonal többszöri változtatása után - libanoni vizek felé tart. Bejrút azonban nem kapott értesítést az Adrian Darja esetleges kikötéséről. Elemzők szerint ez arra utalhat, hogy a tanker rakományát a nyílt tengeren rakják át másik hajóra. Ezt a feltételezést látszik erősíteni a The Wall Street Journal című napilap internetes oldalán pénteken este közzétett értesülése, miszerint az iráni hajó szállítmányát a nyílt vízen több kisebb tankerra rakodják át, majd ezek szállítják tovább Szíriába. A lap úgy tudja, hogy az Adrian Darja a szíriai határhoz közeli Iskenderun török kikötő közelében tartózkodik. Ezt a térséget gyakran használják orosz és iráni nyersolajat szállító tartályhajók.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter péntek este Twitter-bejegyzésében közölte: az amerikai kormányzatnak értesülései vannak arról, hogy az iráni tanker Szíria felé halad. "Megbízható információink szerint a tartályhajó a szíriai Tartúsz kikötője felé tart" - írta. Majd hozzáfűzte: "nagy hiba volt megbízni Zarífban". Ezzel Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterre utalt, aki biztosította Nagy-Britanniát arról, hogy a Gibraltárban elengedett tanker nem Szíriába hajózik.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!