2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ausztráliában több ezer embert evakuáltak áradások miatt

Áradások miatt több ezer ember kényszerült otthona elhagyására péntekre virradóra Ausztrália délkeleti részén.

  • Ausztráliában több ezer embert evakuáltak áradások miatt

    A tájékoztatás szerint a hatóságok Új-Dél-Wales állam két települése, a több mint nyolcezer lakosú, Új-Dél-Wales fő gabonatermelő térségében található Forbes és a mintegy hétszáz ember lakta Wagga Wagga teljes lakosságát evakuálásra szólították fel.

    Wagga Wagga polgármestere, Phyllis Miller az ABC ausztrál közszolgálati rádiónak azt mondta, a Murrumbidgee-folyó kiöntött, és a víz a belvárosban már a boltok kirakatát is elérte, ami "enyhe riadalmat" okozott.

    Egyelőre nem tudni, mikor csökken a vízszint - tette hozzá.

    A katasztrófavédelem emellett - helikopterek segítségével - több mint 1000, az árvíz miatt egy Forbes melletti karámban rekedt birkát is kimentett.

    A kormány arra figyelmeztetett, hogy az elöntött termőföldek miatt várhatóan emelkedni fog a zöldségek és a gyümölcsök ára, tovább súlyosbítva a már így is nehézségeket okozó inflációt.

    A meteorológiai hivatal már szeptemberben jelezte, hogy a Csendes-óceánon a La Nina időjárási jelenség van kialakulóban, amely Ausztrália keleti részén átlagon felüli csapadékkal jár.

    A La Ninát az egyenlítői passzátszelek felerősödése okozza, ami megváltoztatja az óceán felszíni áramlatait és felszínre hozza a mélyebb hidegebb vizet.

    Új-Dél-Wales székhelyén, Sydney-ben októberben dőlt meg az esőzések miatt az 1950-es rekord, és 2022 lett a legnagyobb ausztrál város eddigi legcsapadékosabb éve.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!