2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954.

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Ausztrália történetének legsúlyosabb tűzvészére készül

A valaha volt legnagyobb tűzvészre készülnek Ausztráliában, a hatóságok szükségállapotot rendeltek el Új-Dél-Wales és Queensland államokban. A leginkább veszélyeztetett területeken lakókat felszólították, hogy hagyják el otthonaikat. Új-Dél-Walesben a hétvégén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült. A szükségállapot a tervek szerint 7 napig lesz érvényben.

  • Ausztrália történetének legsúlyosabb tűzvészére készül

Összedőlt házak maradványai, megégett személyes tárgyak, felperzselt növényzet - ennyi maradt a Rainbow flat nevű ausztrál település helyén, amit evakuáltak a hatóságok. A kontinensállam keleti partja mentén a hétvégén több mint 150 ház vált lakhatatlanná. Új-Dél-Wales és Queensland államokban egyelőre nem csillapodnak a lángok: az előrejelzések szerint kedden példátlan meleg és szeles idő lesz, ami tovább szíthatja a bozóttüzeket. A hatóságok szükségállapotot hirdettek.

„Az előrejelzések szerint holnap katasztrofális lesz az időjárás, ezért úgy döntöttem, szükségállapotot hirdetek Új-Dél-Wales államban. Ez azt jelenti, hogy a tűzoltóparancsnokot felhatalmazom, tegyen meg minden szükséges lépést, hogy lehetőség szerint megvédjük az emberek életét és vagyontárgyait”

– jelentette be Új-Dél-Wales minISzterelnöke.

A tűzoltóság széleskörű felhatalmazást kapott a kitelepítések elrendelésére, utak lezárására és közszolgáltatások leállítására. A rendkívüli jogrend előreláthatólag hét napig lesz érvényben.

Az új-dél-walesi tűzoltóság vezetője arra figyelmeztetett, hogy a katasztrofális besorolású tüzet a névleg tűzbiztos épületek sem bírják, ezért felszólította a veszélyeztetett települések lakosságát, hogy mielőbb meneküljenek.

„Jelenleg több mint 60 bozóttűz pusztít Új-Dél-Wales államban, és az előrejelzések alapján ezek intenzitása növekedhet. Továbbra is rendkívüli a szárazság. Az állam északkeleti területén élők még mindig veszélyben vannak”

– mondta a tűzoltóparancsnok.

Az ország legnépesebb városát, Sydneyt egyelőre megkímélték a lángok, de a nagyvárost övező térséget is elérheti kedden a természeti csapás, amikor 34 Celsius-fokos hőmérsékletre számítanak. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Ausztrália előtt álló hét a kontinensállam történetének az egyik legsúlyosabb tűzvészét hozhatja.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!