2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ausztrál tűzvész - Meghalt egy tűzoltó

Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa, a miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kormány alkalmazkodik és rugalmas módszert dolgoz ki az éghajlatváltozás kiváltotta tűzveszély ellen.

  • Ausztrál tűzvész - Meghalt egy tűzoltó

Bill Slade, egyike a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgozó kevés hivatásos tűzoltónak, szombat éjjel halt meg a kelet-ausztrália Victoria állambeli Omeo közelében - közölte Chris Hartmann, a victoriai tűzoltó-parancsnokság erdőtüzekért felelős részlegének ügyvezető igazgatója.

A hatvanéves, kétgyermekes családapát novemberben nevezték ki parancsnoknak 40 éves szolgálat után.

Slade halálával legalább 27-re emelkedett a szeptember óta tomboló bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Az áldozatok közül négyen tűzoltók voltak.

A hatóságok igyekeznek kihasználni a jelenlegi, viszonylag kedvező időjárási körülményeket lángok megfékezésére, amelyek esők nélkül várhatóan még heteken át tombolnak, vélhetően ez lesz a leghosszabb bozóttűzidőszak a kontinensen.

A válság következtében heves bírálatok érték Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormányát, amelytől több intézkedést követelnek az általános felmelegedés megakadályozása érdekében, amely szakértők szerint szintén felelős a bozóttüzek súlyosbodásáért. Pénteken ezrek tüntettek Sydneyben és Melbourne-ben, Morrison lemondását és a klímaváltozás elleni hatékonyabb ausztráliai fellépést követelve.

A Siemens főnöke pénteken kijelentette, hogy a német vállalat felülvizsgálja az ausztráliai szénbányászatban való részvételét, miután klímavédelmi aktivisták felszólították, hogy szálljon ki a projektből.

Morrison az ABC televízióban kijelentette, hogy vizsgálóbizottságot kell létrehozni a bozóttüzek ügyében, és közölte, hogy országos katasztrófa-elhárítási veszélycsökkentő programot dolgoznak ki a belügyminisztérium vezetése alatt a bozóttüzek, ciklonok, árvizek és aszályok kezelésére.

"Ez a hosszú távú veszélyelhárító keretmodell az egyik fontos kérdés a klímaváltozásra adandó válaszok közül, és erre a rugalmasságra van a közösségünknek szüksége a közösségünknek a bozóttüzek kockázatát növelő hosszabb, forróbb, szárazabb meleg évszakok kezeléséhez" - jelentette ki Morrison.

Morrison később bejelentette, hogy 76 millió ausztrál dollárt (15,7 milliárd forintot) terveznek fordítani a tűzoltóknak és a tűzvész érintette települések lakosainak nyújtandó pszichológiai tanácsadásra a már korábban bejelentette 2 milliárd ausztrál dolláros támogatásból.

Szombat éjjel a tűzoltóknak köszönetet mondó képet vetítettek a Sydneyi Operaházra.

A 2019-es év volt a legmelegebb és a legszárazabb Ausztráliában a mérések kezdete óta. December 18-án rekordmeleget mértek, a napi legmagasabb hőmérséklet országos átlaga 41,9 Celsius-fok volt.

 

Az ausztrál kormányt bírálták világszerte

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!