2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Átveszi a miniszterelnöki tisztséget Liz Truss, a brit Konzervatív Párt új vezetője

Átveszi az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt távozó Boris Johnsontól a miniszterelnöki tisztséget kedden Liz Truss eddigi brit külügyminiszter, akit a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé választottak.

  • Átveszi a miniszterelnöki tisztséget Liz Truss, a brit Konzervatív Párt új vezetője

Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, és mivel a párt kormányon van, az új vezető egyben a miniszterelnöki tisztséget is betölti.

Ennek hivatalossá tételéhez azonban szükség van arra, hogy II. Erzsébet királynő formálisan megbízza Liz Trusst a kormányalakítással.

Az elmúlt évtizedek gyakorlatával ellentétben ez a ceremónia ezúttal nem a londoni Buckingham-palotában zajlik majd, hanem az uralkodó skóciai nyári rezidenciáján, a Londontól több mint 800 kilométerre északra lévő Balmoral kastélyában, ahol a királynő a hagyományoknak megfelelően júliustól októberig tartózkodik.

A 96 esztendős uralkodó, aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján, hónapok óta mozgásproblémákkal küzd, és ezért született az a döntés, hogy Balmoralban fogadja Johnsont és megválasztott utódját.

Truss és Johnson kedden utazik Balmoralba. Itt először Johnson járul II. Erzsébet királynő elé, akit hivatalosan tájékoztat arról, hogy távozik a kormány éléről.

Ezután az uralkodó Liz Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét fogadja, megkérdezi tőle, hogy hajlandó-e megalakítani az új kormányt, és az igenlő válasz után kinevezi az eddigi külügyminisztert a miniszterelnöki posztra.

A Konzervatív Párt vezetőválasztásának győztese II. Erzsébet királynő 15. miniszterelnöke lesz.

Liz Truss - aki az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke lesz Margaret Thatcher és Theresa May után - még kedden visszatér Londonba és valószínűleg meg is alakítja új kormányát.

Az új kabinetről annyit bizonyosan lehet tudni, hogy nem lesz tagja Priti Patel eddigi belügyminiszter, aki hétfő este, Johnsonhoz intézett levelében bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!