2019. október 20.,
vasárnap, Vendel napja

Athén a májusi EP-választások előtt bevezetné a kvótarendszert

Hír TV

2019. február 27., szerda 19:51, frissítve: szerda 23:12

Athén lakosságarányosan, a GDP-hez igazítva osztaná szét az illegális bevándorlókat az uniós tagállamok között. A balkáni ország célja, hogy Brüsszel megbüntesse azokat az államokat, amelyek nemet mondanak az áttelepítésre.

Görögország a 2015-ös bevándorlási válság kirobbanása óta a migráció kapuja az Ázsia és Afrika felől érkezőknek. A hellén államban becslések szerint csaknem 2 millió illegális menekült érkezett, akiknek többsége továbbutazott a kontinens belseje felé.

A Balkán-félszigeten elrendelt határzárak miatt azonban mintegy százezren rekedtek a dél-európai államban. Törökország felől pedig folyamatos az utánpótlás. Bár Athén képtelen megbirkózni a válsággal, továbbra is folyamatosan engedi be a migránsokat.

A Görögországot sújtó krízis eddigi tapasztalatairól és a jelenlegi helyzetről tájékoztatta az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságát (LIBE) a görög bevándorlásügyi minisztere a múlt héten.

Dimitriosz Vicasz a LIBE-ülésen a Brüsszel által is támogatott kvótarendszer mielőbbi bevezetését sürgette. A politikus szerint még a májusi EP-választás előtt meg kellene állapodni egy átmeneti szétosztási mechanizmusról.

„Reformra szorul a migrációt szabályozó dublini rendelet, az uniónak ki kell alakítania egy új áttelepítési rendszert. Egy olyat, ami minden országra kiterjed. Addig is önkéntes alapon kellene vállalniuk a tagállamoknak, hogy részt vesznek a bevándorlók befogadásában. Álláspontunk szerint lakosságarányosan és a GDP-hez mérten kell megállapítani a kvótákat. A szolidaritás jegyében minden államnak ki kell vennie a részét a válság kezeléséből” – nyilatkozta a görög tárcavezető.

A miniszter hozzátette, szankciókkal kell sújtani azokat az országokat, amelyek ellenzik a migránsok szétosztását. Dimitrisz Vicasz többször is hangsúlyozta, Athénnak nem pénzre, hanem szolidaritásra van szüksége, ehhez várja a többi állam segítségét.

Míg Görögország a megoldást a kvótarendszer mielőbbi bevezetésében látja, addig egyre több uniós ország, köztünk hazánk is ellenzi a szétosztási rendszert, és nem akar migránsokat befogadni.

Az Orbán-kormány álláspontja változatlan a válság kirobbanása óta. A magyarok pedig hangos nemet mondtak a bevándorlásra. A kabinet minden fórumon azt hangoztatja, hogy elkötelezett a keresztény kultúra megőrzése és a magyar emberek védelme, illetve biztonsága mellett.