2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Assange végre távozna

Hamarosan elhagyná Ecuador londoni nagykövetségét Julian Assange, a WikiLeaks tényfeltáró portál alapítója. Ennek érdekében Ecuador tárgyalni kíván Nagy-Britanniával arról, hogy védence szabadon távozhasson. Az újságíró több mint két éve kért politikai menedékjogot. A WikiLeaks korábban számos titkos iratot szivárogtatott ki, a többi között Amerika iraki és az afganisztáni háborújáról.

A WikiLeaks tényfeltáró portál alapítója Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén él két éve, akkor kért politikai menedékjogot. Azóta egy percre sem hagyhatta el az épületet.

„Négy éve vagyok őrizetben ebben az országban különböző módon anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenem. Két éve vagyok ezen a követségen, ahol nincs kert, nincs napfény. Ez tehát egy olyan környezet, amelyben előbb-utóbb minden egészséges személy nehézségekkel találná szembe magát” – nyilatkozta Assange.

A 43 éves férfi azt mondta: bár egészségét megviselte a bezártság, szív- és tüdőproblémái vannak, nem ezért akar szabadulni a követségről. Az okát azonban nem árulta el.

Assange tényfeltáró portálja korábban több százezer titkos iratot szivárogtatott ki, többek között az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja okozta valós pusztításról. Őt azonban hivatalosan nem ezért, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe Nagy-Britanniában, svéd körözés alapján. Azért kért politikai menedékjogot a nagykövetségen, mert attól tartott, hogy Svédország kiadja az Egyesült Államoknak, ahol börtönre vagy akár halálra is ítélhetik a kiszivárogtatás miatt. Assange most is tagadja a szexuális bűncselekmény elkövetését.

„Sokszor írták rólam, hogy Svédországban nemi erőszakkal vádoltak meg nők. Ez nem igaz. Egyetlen nő sem tett ilyet, és ezt ők is kifejezetten tagadták” – fogalmazott.


A WikiLeaks-alapító azt nem árulta el, mikor és hova akar menni. Szóvivője csak annyit mondott: a férfi már összepakolta a táskáját és bármikor kész távozni. Eddig ezt azért nem tette, mert a brit rendőrség azonnal letartóztatná, amint kilép a követségről.

A brit kiadatási törvények változása miatt azonban van esély arra, hogy szabadon távozhasson. Ezt reméli az ecuadori külügyminiszter, aki szerint végre biztosítani kellene Assange emberi jogait, és azt mondta: mindent meg fognak tenni azért, hogy megvédjék a férfit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!