2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Ártatlannak vallotta magát a volt malajziai kormányfő

Ártatlannak vallotta magát Najib Razak volt malajziai kormányfő az ellene szerdán megkezdődött korrupciós perben, amelyben több milliárd dolláros pénzmosás gyanújával emeltek ellene vádat a már megszűnt 1MDB (1Malaysia Development Berhad (1MDB) stratégiai fejlesztési alappal összefüggésben.

  • Ártatlannak vallotta magát a volt malajziai kormányfő

A politikust hét rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolják, Razak mindegyik vád esetében ártatlanságát hangoztatta, úgy vélekedett, hogy a vádak politikailag motiváltak. A pert eredetileg február 12-re tűzték ki, de azt a Najib ügyvédei által benyújtott fellebbezési folyamodványok miatt későbbre halasztották.

A botrány 2015-ben robbant ki, miután a The Wall Street Journal című amerikai napilap és a Sarawak Report londoni székhelyű oknyomozó portál feltárta, hogy Razak kormányfőként 2,67 milliárd ringgitnek (csaknem 178 milliárd forint) megfelelő összeget irányított át a teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt álló 1MDB stratégiai fejlesztési alaptól saját bankszámláira. Mind Najib, mind az 1MDB tagadta, hogy bűncselekmény történt volna. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette az akkori miniszterelnököt a vádak alól.

A volt kormányfő 2009-ben állította fel az 1MDB-t a gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében, de az alap több milliárdos adósságot halmozott fel. Az amerikai nyomozók szerint Najib egykori munkatársai 4,5 milliárd dollárt (több mint 1285 milliárd forint) loptak el és mostak "tisztára" az alapból, az összeg egy része pedig a volt kormányfő bankszámláján landolt. A hatalmas korrupciós botrány a politikus vezette koalíció bukásához vezetett, Mahathir Mohamad miniszterelnök pedig tavaly májusban aratott választási győzelme után elrendelte az ügyben a nyomozás újraindítását. 

 

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péterék sorkatonaságot akarnak

Magyar Péterék sorkatonaságot akarnak

Súlyos mondatok olvashatók a Magyar Péterhez tartozó Discord-csoport Sorkatonaság bevezetése című chatszobájában. A Magyar iránti szimpátiájáról ismert Szeretlek Magyarország portál úgy mutatta be ezt április 6-án, hogy „Magyar Péter aktivistáinak fő kommunikációs felülete”.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!