2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Amerikaiak tucatjai harcolhatnak az ISIS kötelékében

Több tucat amerikai állampolgár is harcolhat az Iszlám Állam (ISIS) kötelékében. Egyiküket a napokban ölték meg. Az iraki olajügyi minisztérium szerint mindeközben napi kétmillió dollárt keres a szélsőséges terrorszervezet azzal, hogy a feketepiacon adja el a fennhatósága alatt álló olajfinomítók és olajmezők termékeit.

Napi kétmillió dollárt keres az Iszlám Állam azzal, hogy a feketepiacon ad el kőolajat olcsón az iraki olajügyi miniszter szerint. A terrorszervezet uralja Szíria olaj-előállító helyeinek 60 százalékát és néhány mezőt Irakban. Az olajat aztán Törökországba csempészik.

– Kétmillió dollárt keresnek mindennap. Az ISIS arra használja, hogy növelje erőit. A terroristák arra használhatják a pénzt, hogy folytassák a harcot az iraki emberek ellen – mondta Hussien Allawi, az Iraki Olajügyi Minisztérium főtanácsadója.

Szakértők szerint az Iszlám Állam jelentős méretű feketepiacot alakított ki az elmúlt két hónapban. Olajszállító tartálykocsikat használnak a vezetékek helyett. Napi 210 tanker csempészi át az olajat a török határon.

– Olyan, mint a rák terjedése. Amiket az ISIS Irakban csinált, mutatják meg azt, hogy mennyire veszélyesek. Ez nem csak egy iraki probléma. Ez egy olyan fenyegetés, ami a nemzetközi közösségnek is szól. Most már a nyersanyagokkal játszanak. Ha nem teszünk semmit, hogy elvágjuk a pénzügyeiket, sokkal nagyobb veszélyt fognak jelenteni a világra – tette hozzá Bahr Al Ulum korábbi olajügyi miniszter.

Mindeközben a Fehér Ház szerint egy amerikai állampolgár is meghalt Szíriában az Iszlám Állam és a kormányerők közti harcban. Az ISIS oldalán harcolt. A 33 éves Douglas McCain szomáliai muszlimokkal került kapcsolatba, mielőtt az Iszlám Államhoz csatlakozott volna. „Azt mondják, hogy az ISIS tagja volt, amit nem hiszek el. Hogy mondhatnak ilyet? Tudták? Nem hiszem, csak gondolják. Mi van akkor, ha tüntetni volt ott? Hogy mondhatnak olyat, hogy támogatta a terroristákat? Az én unokatestvérem nem támogatna egy ilyen terrorista csoportot, mert ő egy nagyon kedves, törődő ember. Ez őrület” – mondta az áldozat unokatestvére. A nő egy hete beszélt utoljára rokonával.

– Azt mondta, hogy látta a képeket a fiaimról, és hogy mennyire nőnek. Aztán megjelent ez a hír, és megnéztem, hogy néhány hete miket osztott meg. Akkor láttam, hogy valamit az ISIS-ről. Azt hiszem, az unokatestvérem elvesztette a személyiségét, mert ez nem ő – magyarázta Kenyata McCain.

Az amerikai kormány információ szerint több tucat amerikai is harcolhat az ISIS soraiban.

A Jobbik bizottsági összehívást kér

A külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kéri a Jobbik az Iszlám Állam ügyében. Gyöngyösi Márton, a radikális párt frakcióvezető-helyettese szerint azt kellene tisztázni, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akik a dzsihadista állam zsoldosaiként harcolnak. A politikus szerint az Országgyűlésnek fontos lenne tudni, hogy a harcosok milyen céllal vesznek részt a katonai akciókban és ez milyen nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!