2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Amerikai közgazdász: Orbán az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet

Jeffrey Sachs amerikai közgazdász szerint Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet; a Columbia Egyetem professzora az ukrajnai béke lehetőségeiről nyilatkozott a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban.

  • Amerikai közgazdász: Orbán az egyetlen európai vezető, aki reálisan látja az ukrajnai helyzetet

A világhírű közgazdász úgy vélekedett: a magyar miniszterelnök érti, hogy ez egy értelmetlen és szükségtelen háború, amelyet a NATO bővítése idézett elő, és ameddig tart, addig tragédiát és zsákutcát jelent Ukrajna számára. A többi európai vezetőtől eltérően azt is felismeri, hogy Oroszország nem fogadja el a vereséget a csatatéren anélkül, hogy ne eszkalálódna a konfliktus egy nukleáris háborúvá – mondta a lapnak.

A professzor álláspontja szerint a hosszú távú béke eléréséhez Ukrajnában először is az Egyesült Államoknak világossá kell tennie, hogy a NATO nem fog Ukrajnával és Grúziával bővülni, Ukrajnának pedig ki kell nyilvánítania semlegességét. Hozzátette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és más államoknak – beleértve Németországot, Törökországot, Brazíliát és talán Magyarországot is – együtt kellene vállalnia a felelősséget és a garanciát a békeszerződés betartásáért.

Emellett a NATO-tagállamoknak szigorúan korlátozniuk kell Ukrajna újrafegyverzését, továbbá Kijevnek egyértelmű ütemtervet kell kapnia az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz, mint semleges állam – akárcsak Ausztria. Végül az Oroszországra kivetett szankciókat vissza kell vonni és vissza kell állítani az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmet – fejtette ki Jeffrey Sachs a Magyar Nemzetnek.

Arra is kitért, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve véleménye szerint nem valódi béketerv, az tulajdonképpen Oroszország legyőzésének a terve. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna messze a legnagyobb vesztese az eddigi tárgyalások kudarcának, éppen ezért az ukrán vezetőknek kellene legelsőként keresni a tárgyalásos békemegállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy véget vessenek az öldöklésnek és pusztításnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!