2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

Amerikai-kínai találkozót tartanak Svájcban

Svájcban találkozik egymással Jang Csie-csi, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető külügyi tisztségviselője és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, hogy tárgyaljon egymással a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében - közölte kedden a Fehér Ház.

  • Amerikai-kínai találkozót tartanak Svájcban

A találkozóra Sullivan brüsszeli és párizsi látogatását megelőzően kerül sor.

Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Sullivan és Jang Zürichben találkozik egymással, mintegy folytatásaként a Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök közötti szeptember 9-i telefonbeszélgetésnek. Az egyeztetés célja, hogy továbbra is megpróbálják felelős módon kezelni az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság közötti versengést - fogalmazott Horne közleményében.

A Financial Times című napilap szerint a találkozót szerdán tartják, és céljai között szerepel, hogy egy Biden és Hszi közötti lehetséges virtuális csúcstalálkozóról tárgyaljanak a felek egymással. A két elnök még nem találkozott Biden januári hivatalba lépése óta.

A Fehér Ház nem erősítette meg az erről szóló értesüléseket. "Holnapra már több részletet fogunk tudni" - mindössze ennyit közölt a sajtónak nyilatkozva Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőhelyettese a Michiganbe tartó elnöki repülőgép fedélzetén.

A találkozóra olyan időkben kerül sor, amikor a két nagyhatalom közötti feszültséget kiélezi, hogy kínai repülőgépek sértik meg Tajvan légterét, miközben a felek közötti súrlódás továbbra is jellemző a kereskedelem, a technológia, az emberi jogok és a biztonság területén.

Sullivan zürichi látogatását követően Brüsszelbe, majd Párizsba megy, hogy tájékoztassa az európai szövetségeseket a Janggal közös találkozóról, s egyúttal "megerősítse a transzatlanti szövetség fontosságát" - közölte Horne.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Brüsszelben találkozik a NATO nemzetbiztonsági tanácsadóival az Észak-atlanti Tanácsban, hogy ellenőrizze azoknak a júniusi csúcstalálkozón hozott döntéseknek a végrehajtását, amelyek célja a szövetség korszerűsítése és a stratégiai kihívások kezelése.

Sullivan találkozik az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács illetékeseivel, és elkíséri őt helyettese, Daleep Singh, hogy tárgyalásokat folytassanak a kereskedelemről, a technológiáról és globális gazdasági témákról.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Párizsban Emmanuel Macron francia elnök legfőbb diplomáciai tanácsadójával, Emmanuel Bonne-nal találkozik, folytatandó a kétoldalú egyeztetéseket Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi párizsi látogatását követően. A felek előkészítik Biden és Macron találkozóját, amelyet a tervek szerint a hónap végén tartanak az európai kontinensen, és amelynek célja az ellentétek elsimítása a nemrég létrehozott brit-amerikai-ausztrál védelmi és biztonsági partnerség (AUKUS) miatt kialakult diplomáciai válságot követően.

Ausztrália szeptemberben megállapodott nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárók beszerzéséről az AUKUS-paktum részeként, és felmondta a Franciaországgal 2016-ban kötött, több tízmilliárd dolláros szerződést 12 hagyományos meghajtású tengeralattjáró vásárlásáról.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!