2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Amerika szövetségeseket toboroz a harchoz

Szövetségeseket toboroz John Kerry az Iszlám Állam elleni harchoz. Az amerikai külügyminiszter tíz arab országtól, köztük Szaúd-Arábiától már ígéretet kapott arra, hogy alkalmi koalícióra lépnek Amerikával a dzsihadista szervezettel szemben. Franciaország szintén jelezte, hogy csatlakozik az amerikai légicsapásokhoz, Lengyelország viszont nem vesz részt katonáival a hadműveletekben. Eközben az iraki miniszterelnök megtiltotta a dzsihadisták által megszállt lakott területek bombázását a civil lakosság védelmében.

Egyiptomnak kell kulcsszerepet játszania az Iszlám Állam elleni harcban – jelentette ki az amerikai külügyminiszter Kairóban. John Kerry az Arab Liga képviselőivel és az egyiptomi elnökkel is tárgyalt az Iszlám Állam elleni közös erőfeszítésekről. Kairó már korábban feltétlen támogatásáról biztosította a térségben erősödő terror elleni nemzetközi összefogást, az azonban, hogy abban milyen szerepet kíván vállalni, továbbra sem világos.

Az iraki miniszterelnök közben bejelentette: utasította a hadsereget, hogy szüntesse be a lázadók kezén lévő lakott területek bombázásátl, hogy megkíméljék az ártatlan áldozatok életét. Az iraki kormány szerint a szélsőségesek élő pajzsként használják a lakosságot.

– A légicsapások egyetlen feltétele, hogy pontosak és célzottak legyenek, a terroristák állásait vegyék célba, és legyen teljesen bizonyos, hogy azok az ISIS terroristáinak helyei. A véletlenszerű légicsapásokat, amelyek civileket is veszélyeztethetnek, természetesen elutasítjuk, és nem tartjuk hatékony katonai akciónak, mert ártatlanokat veszíthetünk el, és a gyűlöletük tovább nő – mondta Salim al-Jabouri, az iraki parlament házelnöke.

Közben a török miniszterelnök az amerikai stratégiát kritizálta. Ahmet Davutoglu szerint Washington iraki akciói szükségesek, de nem elegendők a politikai stabilitás megteremtéséhez. Ankara egyelőre nem akar főszerepet játszani az Iszlám Állam ellen, ez pedig akadályozza a teljes katonai összefogást. Törökország az Egyesült Államok után a NATO második legnagyobb fegyveres ereje, déli részén pedig egy kiemelt amerikai légibázis is található.

Obama azt tervezi, hogy egyszerre harcol az Iszlám Állam ellen Irak mellett Szíriában is, ezt azonban a térség minden állama, valamint több más nagyhatalom, így Németország és Nagy-Britannia is ellenzi, Oroszország pedig katonai agressziónak tekintene egy esetleges beavatkozást a közel-keleti országban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!