2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Alláhu akbart kiáltott a Strassbourgban lövöldöző terrorista

MTI, Hír TV

2018. december 12., szerda 16:10, frissítve: szerda 20:16

A strassbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbart kiáltott - közölte szerdán a párizsi főügyész, Rémy Heitz.

„Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Alláhu akbar, a terrorelhárítás lép akcióba” – mondta el Heitz újságíróknak szerdán.

Jelenleg is folyik a hajtóvadászat a merénylő, Cherif Chekatt után. A párizsi főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsérült, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a merénylő a karján sérült meg, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt mondta, hogy katonákra nyitott tüzet.

A támadás elkövetésekor a férfinél kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre. A lövöldözésben tizenketten sérültek meg, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van.

Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó.

Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő testvére önként jelentkezett a rendőrségen.

A rendőrség kedd reggeli házkutatása során egy gránátot, egy gépfegyvert és négy kést talált Cherif Chekatt lakásán. A lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. 

Cherif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezik: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott.

A Magyar Idők idézte a 888.hu-t, akik azt írták: radikális iszlamista helyekre is járt az elkövető

Az Iszlám Állam támogatói ünneplik a terrortámadást az interneten, de még azt kedd éjfélig semmilyen szervezet nem vállalta magára.

A lengyel külügyi tárca szerdán francia hatósági közlésre hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy a merényletnek egy lengyel áldozata is van, de részleteket nem közöltek.