2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Akár tartós intézményközi válság is kialakulhat

Az Európai Tanács vezetőjének kell egyezségre bírnia az EU állam- és kormányfőit, illetve az Európai Parlamentbe jutott frakciók képviselőit a bizottsági elnök személyéről. Brüsszeli információnk szerint a vita elhúzódhat. Az EP a győztes néppárt csúcsjelöltjét támogatná, de Jean-Claude Juncker kinevezését Orbán Viktor és több vezető európai politikus sem támogatja.

Akár tartós intézményközi válság is kialakulhat az Európai Tanács és az Európai Parlament között – árulta el egy uniós tisztségviselő a Hír Televíziónak. Az állam- és kormányfők keddi informális találkozóján nem született döntés arról, hogy ki legyen az Európai Bizottság új elnöke. Az európai pártok amellett érveltek, hogy a győztes Néppárt csúcsjelöltje, Jean-Claude Juncker kerüljön a posztra, az európai vezetők ugyanakkor kiálltak amellett, hogy továbbra is a tanács és ne a parlament jelölje a bizottság elnökét.

A zárt ajtók mögötti tárgyaláson Orbán Viktoron kívül a brit, a svéd és a holland kormányfő is amellett érvelt, hogy előbb el kell dönteni, milyen jövőt szánnak a tagállamok Európának, aztán lehet csak a személyi kérdésekben dönteni. Ezen az állásponton volt Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is, aki az állami vezetőktől felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyalásokat kezdjen minderről.

– Az Európai Tanács feladata az is, hogy a parlamentnek előterjesszen egy elnökjelöltet a bizottság élére, és ezt úgy kell megtennünk, hogy számításba vesszük a választási eredményeket és konzultálunk a parlamenttel – nyomatékosított az Európai Tanács elnöke.


A következő hetekben Rompuy mind a 28 tagállami vezetővel, illetve a parlamenti frakcióvezetőkkel egyeztet. A tárgyalások eredményét a június 26-27-én tartandó EU-csúcson mutatja be. Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy itt már megegyezés születhet-e a következő európai bizottsági elnök személyéről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!