2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A WHO módosította a korábbi helyzetértékelését

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

  • A WHO módosította a korábbi helyzetértékelését

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély "nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten".

"Fogalmazási hiba történt" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.

A WHO a válság kezdete óta hat helyzetjelentést adott ki. A harmadik jelentéstől már veszélyhelyzetet állapított meg.

A hétfőre virradóra kiadott hatodik jelentésben a WHO módosította az elemzését, mondván, hogy "a helyzetértékelés nem változott: nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és magas nemzetközi szinten".

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet".

A javítás ellenére a WHO továbbra sem minősítette "nemzetközi mértékű egészségügyi vészhelyzetnek" a járványt.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan "rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel". Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika-vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó nCoV-2019 influenzához hasonló tüneteket produkál, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg.

A WHO-t hevesen bírálták az elmúlt években. Míg 2009-ben rémhírterjesztéssel vádolták a H1N1 vírus okozta járvány idején, később, a 2014. évi nyugat-afrikai ebola-járvány idején az volt ellene a kifogás, hogy nem mérte fel a válság méretét a járvány kiszélesedése előtt.

Gödi polgármester: a Samsung gyár megvizsgáltatja Kínából érkező alkalmazottjait

A gödi Samsung gyár a koronavírus terjedése miatt munkába állás előtt "karanténba helyezi" és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottjait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs - közölte a Pest megyei város polgármestere hétfőn Facebook-oldalán.

Balogh Csaba (DK-Jobbik-LMP-Mindenki Magyarországa-Momentum-Párbeszéd) azt írta: a Samsunggal kötött együttműködési megállapodás keretében azt a tájékoztatást kapta a cégtől, hogy már a múlt hét közepén felvették a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi részlegével, és minden tőlük telhető intézkedést bevezettek a megelőzésért.

Hozzátette, a gyár arról tájékoztatta, hogy a karanténon kívül fokozott fertőtlenítést vezettek be a közös helyiségekben, és a folyékony szappan mellett alkoholos kézfertőtlenítőket is kihelyeztek.

Emellett a munkavállalók belső oktatáson vesznek részt, amelyen a megelőzés érdekében szükséges, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott higiéniai szabályokról kapnak tájékoztatást - közölte a polgármester.

A WHO hétfőn - fogalmazási hibára hivatkozva - mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó nCoV-2019 influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg.

A halálozási ráta nem magas, de ellenőrzés alatt kell tartani a helyzetet

Az új koronavírushoz köthető átlagos halálozási ráta nem magas, de meg kell akadályozni, hogy a helyzet kicsússzon az ellenőrzés alól - jelentette ki Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) igazgatója újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Közölte, hogy Oroszországban az elmúlt napok során több mint száz olyan, Kínában megfordult személyt különítettek el, akiről azt gyanították, hogy a vuhani eredetű koronavírus fertőzte meg, ám ez a diagnózis a vizsgálat során egyetlen esetben sem nyert megerősítést.

Emlékeztetett rá, hogy a fertőzésveszély miatt Oroszország mind a 213 határátkelőhelyén fokozták az ellenőrzést. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Moszkva "minden szükséges intézkedést meghozott" a vírus okozta tüdőgyulladás-járvány terjedésének megakadályozására.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök hétfő este elrendelte, hogy a rendkívül helyzetek minisztériuma, valamint a belügyi és az ipari-kereskedelmi tárca képviselőinek részvételével állítsanak fel operatív stábot a megelőzés és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A kormányfő utasította a fogyasztóvédelmi hatóságot, hogy két napon belül dolgozzon ki egy erre vonatkozó tervet.

Misusztyin előírta azt is, hogy a helyzetről folyamatos értesítést kapjon, az elnök rendszeres tájékoztatása érdekében. A miniszterelnöki intézkedésről hétfő este kiadott tájékoztatás megerősítette, hogy Oroszországban eddig egyetlen koronavírus-fertőzést sem észleltek.

"Ma elmondható, hogy a halálozási arány nem magas, de abszolút biztos, nem engedhetjük meg, hogy lanyhuljon a figyelmünk. Látjuk a növekvő kockázatokat" - hangoztatta hétfői sajtótájékoztatóján Popova.

A tisztségviselő azt mondta, hogy a Moszkva rendelkezésére álló adatok szerint a fertőzöttek 80 százalékának életkora meghaladja a 60 évet, és gyakorlatilag az összes súlyos esetben más, egyidejű betegségeket mutattak ki. Popova szerint az orosz illetékesek nem kételkednek a hivatalos kínai adatokban.

Helyesnek vélte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartotta fontosnak globális rendkívüli helyzet meghirdetését. Rámutatott, hogy ezt hiteles diagnosztikai rendszer támasztotta alá, amely a vírus Kínán kívüli megjelenésének eseteiben nem állapított meg következetes fejlődést. Emlékeztetett rá, hogy a WHO szakértői tanácsa két hét múlva tárgyal ismét erről a kérdésről.

Kijelentette: kevéssé valószínű, hogy a fertőzés Kínából érkezett csomagok révén terjedne.

Alekszandr Szergejev, az Orosz Tudományos Akadémia elnöke Kemerovóban újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ha a koronavírussal fertőzött személyek száma egy további hónapon át "mértani haladvány szerint" növekszik tovább, márciusra globális járvány alakulhat ki. Hangsúlyozta, hogy ennek megakadályozására a WHO részéről hatékony fellépésre van szükség.

Gennagyij Onyiscsenko korábbi Roszpotrebnadzor-igazgató, az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának első alelnöke az Eho Moszkvi rádiónak adott interjújában azt állította, hogy már most mintegy 30 olyan készítmény áll rendelkezésre, amely alkalmazható a 2019-nCoV típusú koronavírus ellen. Ezek közül 12-t a HIV megelőzésére és gyógyítására alkalmaznak.

A koronavírus ellen hatékonyan alkalmazható gyógyszerek között említette meg az Indinovirt és a Szakvinavirt. Onyiscsenko álláspontját később Popova is megerősítette.

Az új koronavírus ellen az orosz Vektor állami virológiai és biotechnológiai központban fejlesztett kétfajta vakcina prototípusának tesztelését az első félév végén kezdik meg. Ezt a Nauka Szibiri című tudományos lap közölte, Rinat Makszjutyinra, a központ igazgatójára hivatkozva.

Makszjutyin elmondta, hogy az új koronavírus beazonosításához kétfajta diagnosztikai készletet fejlesztettek ki, amelyeket szétküldtek az orosz régióknak.

A vuhani koronavírus terjedése miatt egyébként hétfőn a legnagyobb orosz chartercégek, az idegenforgalmi irodákkal egyetértésben, felfüggesztették a Kínába közlekedő repülőjárataikat.

Halálos áldozatot jelentettek Pekingből is

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát - jelentette be a CCTV kínai állami hírcsatorna.

Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget.

A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Pénteken a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken - vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is lehet.

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Donald Trump: Washington kész segítséget nyújtani Kínának a járvány ellen

Washington kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn.

Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával - írta az elnök, majd közölte: "felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak".

A mikroblogban Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés megbetegedés van, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az Egyesült Államokban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

 

A tervezettnél kisebb lehet az első negyedévi kínai GDP-növekedés

Dél-Korea emelte az egészségügyi készültség szintjét, Mongólia lezárta határátkelőit

Románia után Ausztriában is koronavírus-gyanús esetet jelentettek

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!