2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

A világ nagy részén maradnak a szigorú korlátozó intézkedések

A világ nagy részén érvényben maradnak a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében bevezetett szigorú intézkedések, Ausztriában viszont kinyitottak a kisebb boltok. Több nyugat-európai országban és Iránban mérséklődni látszik a járvány, a volt szovjet térségben viszont nő a fertőzöttek száma.

  • A világ nagy részén maradnak a szigorú korlátozó intézkedések

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden Bécsben. Ausztriában keddig 14 147-en fertőződtek meg koronavírussal, 7542 gyógyultat és 6168 igazolt beteget tartanak nyilván.

Olaszországban és Spanyolországban csökkent, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Svédországban pedig nőtt a fertőzöttek és a halálesetek száma.

Olaszországban és Spanyolországban csökkent a fertőzöttek száma

Olaszországban egy nap alatt kevesebb mint a felére csökkent az igazolt fertőzöttek száma, a hétfői 1363 helyett 675 volt a növekedés. A napi új halálesetek száma 600 fölött volt, és keddre túllépte a 21 ezret. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban, tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött. A vizsgálatok 3045 fertőzést igazoltak az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt. Az összes fertőzött száma meghaladta a 170 ezret. A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.

Több mint 12 ezer halott Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában keddre átlépte a halálos áldozatok száma a 12 ezret, az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, és elérte meghaladta a 93 ezret.

Belgiumban meghaladta a négyezret az elhunytak száma, a fertőzötteké pedig a 31 ezret. A kedden jelentett 262 új haláleset közül 171-en idősek otthonában haltak meg. Belgium valamennyi idősotthonának összes, mintegy 210 ezer lakóján elvégzik a koronavírus-tesztet. Hollandiában valamelyest lassult a járvány terjedése, a halálesetek száma 2823, a fertőzötteké 26 712.

Svédországban ezer fölé emelkedett a COVID-19 betegségben elhunytak száma kedden, az azonosított fertőzöttek száma 11 450. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot. Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvány ellen "az első vonalban harcoló" egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy tartsák be a kijárási korlátozásokat, mert betartásuk életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja.

Szlovákiában, ahol 835 fertőzöttet tartanak nyilván, gyorsuló tendenciát mutat a járvány, a hétfői új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták. A kór miatt jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, négyen vannak intenzív osztályon. Csehországban viszont húsvétkor jelentősen lelassult az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése, kedden 6059 fertőzöttet és 147 halálesetet tartanak nyilván.

26 ezer embert tartóztattak le Srí Lankán szabályszegés miatt

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat. Litvániában 15 ezer autóst fordított vissza a rendőrség húsvétkor ugyanezért.

A Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó Fehéroroszországban 2919-ről 3281-re nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a betegségnek eddig 33 halálos kimenetele volt. tagállam Kirgizisztánban Szooronbaj Dzsejenbekov elnök egy sor városban és régióban április 30-áig meghosszabbította a koronavírus miatt korábban bevezetett rendkívüli állapotot,

Iránban az elmúlt 24 órában 1574 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 98-an haltak meg a Covid-19 betegségben, ez utóbbi szám egy hónap óta először maradt 100 alatt. Az országban a regisztrált fertőzöttek száma 74 877, a halottaké pedig 4683.

Az új típusú koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről egyeztettek keddi virtuális csúcstalálkozójukon a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországai, Indiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, nőtt a fertőzöttek száma a délkelet-ázsiai térségben.

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek. Mexikóban - ahol 853 újabb esettel meghaladta az ötezret az igazoltan fertőzöttek száma - egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt.

Nyílt levélben bírálták a Kínai Kommunista Pártot

A vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt - közölte a kínai főváros egészségügyi bizottsága kedden.

Több mint száz politikai szereplő, tudós és aktivista szerte a világból kedden közzétett nyílt levélben bírálta a Kínai Kommunista Pártot (KKP) a koronavírus-járvány kezeléséért. Az aláírók - európai, amerikai és ausztráliai akadémikusok, jogászok, elemzők - mindenekelőtt a "félelem kultúráját" vetik a KKP szemére, azt, hogy elhallgatott a világ elől a járvány elleni küzdelem szempontjából létfontosságú információkat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!