2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A végső offenzíva hetekig eltarthat

Megindította az ukrán hadsereg az offenzívát Doneck visszafoglalására. A kelet-ukrán városban szemtanúk szerint véres harcok vannak. A kijevi vezetés az elmúlt napokban menekülésre szólította fel a helyi lakosságot. Az ENSZ szerint idén 730 ezren menekültek el Kelet-Ukrajnából a harcok elől.

Sorra érkeznek az élelmiszer-szállítmányok Kelet-Ukrajnába. Az aktivisták faluról falura járnak segélyt osztani. Az ukrán kormány felszólította a helyieket, hogy menjenek biztonságos helyre vagy halmozzanak fel élelmiszer- és ivóvízkészletet, mert kezdődik az ukrán hadsereg végső offenzíva hetekig eltarthat.

Idén már háromnegyed millióan menekültek el Kelet-Ukrajnából az ENSZ szerint. Az emberek többsége Oroszországba költözött át, de 100 ezren a frissen annektált Krím félszigetre menekültek.

„A bankok Doneckben és Luhanszkban se működnek, tehát nincs készpénz, az emberek semmit se tudnak venni. Emiatt most már azoknak is menekülni kell, akik maradni akartak. Az ukrán hadsereg fokozatosan minden nagyvárost körülzár, nekik meg jól is jön, ha pánikot okoznak” – nyilatkozta Vincent Cochetel, az ENSZ emberijogi vezetője

Az ukrán hadsereg most naponta 25 támadást indít a felkelők állásai ellen. Kedden napközben Doneck külvárosát lőtték.

„Felkészültünk a városok felszabadítására. Nem hirdetjük meg az támadások kezdetét, csak majd szólunk, ha a kérdéses városokat felszabadítottuk” – mondta Andrij Lisenko az ukrán katonai szóvivő, miután megkapta az elnök parancsát.

Az ukrán Nemzetvédelmi Tanács azt állítja: Oroszország területéről nehéztüzérséggel és rakétavetőkkel lövik az ukrán fegyveres erőket. Oroszország azonban tagadja, hogy támogatnák a szakadárokat.

A nemzetközi gazdasági szankciók harmadik köre viszont már az orosz lakosságot is érinti. A rubel 10 százalék körüli gyengülése miatt egy hónap alatt 4 orosz utazási iroda ment csődbe és becslések szerint most 40 ezer orosz turistát nem tudnak hazavinni külföldről a fizetésképtelen orosz cégek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!