2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A tartalékosok nem alkalmasak háborús bevetésre

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint az ukrán hatóságoknak be kell látniuk, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen csak hivatásos katonákkal lehet harcolni, a besorozott tartalékosok erre nem alkalmasak. A Jobbik is tiltakozik a kárpátaljai magyarok besorozása ellen, az ellenzéki párt azt követeli a kormánytól, hogy a nemzetközi fórumokon tiltakozzon az Ukrajnában élő magyarok érdekében.

Hétfő óta útlezárásokkal tiltakoznak az asszonyok Kárpátalja több településén. Azt szeretnék elérni, hogy fiaikat és férjeiket ne sorozzák be az ukrán hadseregbe. A kijevi kormány a napokban rendelt el részleges mozgósítást.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint az ukrán kormánynak be kellene látnia, hogy a gyakorlatlan tartalékos katonák nem alkalmasak a háborús bevetésre. „Most egy olyan helyzet állt elő ebben a furcsa háborúban, hogy egy hadi tapasztalatokkal rendelkező, kiképzett, megfelelően felfegyverzett katona azokat a célokat, amiket az ukrán hadvezetés kitűz, biztosan el tudja látni, nem úgy, mint egy magyar fiú a faluból” – mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A Jobbik szerint a kárpátaljai magyaroknak semmi közük a Kelet-Ukrajnában zajló háborúhoz, ezért a magyar kormánynak mihamarabb fel kellene lépnie a védelmükben.

Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP kárpátaljai EP-képviselője már kezdeményezte az Európai Parlament fellépését az ukrajnai helyzet békés rendezése érdekében. „A béke megteremtése és egy egységes demokratikus jogállam létrejötte lenne a legfontosabb érdeke a kárpátaljai magyarságnak szintúgy, mint az egész ukrán lakosságnak.”

A kárpátaljai megyei hadkiegészítő parancsnokság cáfolta, hogy kényszersorozás lenne a térségben. Közleményükben azt írják: a részleges mozgósítás nem erőszakkal, hanem a törvényeknek megfelelően zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!