2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

A szobrok ledöntése nem válasz a rasszizmusra az európai parlamenti képviselők szerint

Hír TV

2020. július 8., szerda 19:03

A szobrok ledöntése nem válasz a rasszizmusra - reagált a Hír TV brüsszeli stábjának, az Európai Parlament olasz képviselője.

A Fekete Életek Számítanak nevű mozgalom Európában is egyre jobban elterjed, a tüntetők számos nagyvárosban ledöntötték vagy megrongálták a történelmi személyiségek szobrait, és évszázados hagyományokat változtatnak meg a tüntetések hatására.

Idén a Mikulás hagyományos segítője, Fekete Péter nélkül fog ajándékot osztani a gyerekeknek Rotterdamban, a holland város polgármestere szerint ugyanis a fekete arcúra festett figura kirekesztő. A több száz éves holland hagyomány azonban nem az egyetlen, amit módosítanak a elmúlt hetek rasszizmus elleni tüntetéseinek hatására.

Vasárnap óta az angliai St Albans Katedrális oltárát fekete Jézus képe díszíti, de a történelmi személyiségek szobrainak ledöntése, megrongálása sem maradt el az európai városokban.

A Hír TV Európai Parlamenti képviselőket kérdezett meg arról, mi a véleményük a mozgalomról és az azzal együtt járó erőszakos cselekedetekről.

Hasonló véleményen volt az olasz szocialista képviselő. Brando Benifei úgy nyilatkozott, a szobrok ledöntése nem válasz a rasszizmus problémájára, ami szerinte valós kihívás nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában is.

A probléma elfajulásához fog vezetni, ha nem foglalkoznak vele az európai vezető politikusok - ezt már a francia baloldali politikus nyilatkozta. Manon Aubry hangsúlyozta, a feketék elleni rendőrségi túlkapás valóságos jelenség, ami már Európában is felütötte a fejét.

A baloldali képviselő arra az incidensre utalt, ami a tüntetéshullámot május végén elindította. Az afroamerikai George Floyd rendőrségi intézkedés közben vesztette életét. A fekete férfinak azonban nem csak bőrszíne volt a bűne: a többszörösen elítélt bűnöző korábban már 5 évet kapott fegyveres rablásért, és több alkalommal támadt meg és rabolt ki egyedülálló nőket.

Kapcsolódó anyagok:

Zöldhegyi Katalin élőben jelentkezett Hollandiából

Kirekesztő Fekete Péter mesefigurája a Rotterdami Önkormányzat szerint

Hír TV