2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Kirekesztő Fekete Péter mesefigurája a Rotterdami Önkormányzat szerint

Hír TV

2020. július 7., kedd 12:01

Idén Fekete Péter nélkül fog ajándékot osztani a gyerekeknek a Mikulás Rotterdamban. Így döntött a hollandiai város önkormányzata, a "Fekete Életek Számítanak" mozgalom hatására. A polgármester szerint ugyanis a feketére festett arcú segítő figurája kirekesztő. Rotterdam egyik városrészében viszont a szülők magán-akciót és egyben gyűjtést kezdeményeztek, hogy -az önkormányzattól függetlenül- megtarthassák a hagyományos ünnepet.

A holland hagyományok szerint a Mikulás november végén érkezik gőzhajóval az országba, rengeteg ajándékkal és segítőjével, Fekete Péterrel. December 5-én este óvodákban, iskolákban, utcai felvonulásokon, sőt a családok otthonaiban osztanak ajándékot és édességet a gyerekeknek. A napokban a holland kormány után a rotterdami önkormányzat is kirekesztőnek nevezte Fekete Péter mese figuráját és szeretné kiiktatni a Mikulás-napi hagyományból. Rotterdam egyik városrészében több szülői csoport gyűjtésbe kezdett, hogy megőrizzék az évszázados Mikulás napi szokást.

„A szülők azt mondják, hogy ez az ügy egy politikai ügy, amit felesleges ráhúzni erre az évszázados mesekultúrára. Ezért is kezdtek gyűjtést, hogy a biztosítás költségeit, a felvonulás költségeit, a Mikulás érkezésének gőzhajós érkezését, a felvonulást biztosítsák s állni tudják ennek a szervezésnek a költségét is”

- mondta a HírTV tudósítója. 

A szülői csoportok több ezer eurót szeretnének gyűjteni novemberig. Vannak köztük Hollandiában dolgozó magyarok is.

Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha Magyarországon a Mikulás ünnepséget akarnák betiltani. Nyilván a szülők is szeretik, hogy van egy ilyen ünnepség, hiszen a gyerekek is élvezik. És emiatt szeretnék megtartani ezt a hagyományt, főleg azok akiknek nincsen színesbőrű ismerőse vagy családtagja. Bár nagyon sokan vannak a Fekete Péterek között, akik az ünnepség alkalmával színesbőrűként vesznek részt ebben és ők nem festik feketére az arcukat

- mondta Szente Andrea.

A Fekete Péter mesefigura értelmezése megosztja a hollandokat. Ez a holland Antillákról származó férfi azt mondta a Hír TV-nek, hogy a fekete bőrű mesehős sérti a fekete bőrű emberek érzékenységét.

Vannak, akik szerint viszont Fekete Péter figurájának semmi köze sincs a rasszizmushoz. Azt mondják, hogy a mesehős kiiktatásával megváltozik a holland kultúra is.

Szeretem Fekete Pétert, mert egész gyerekkoromban ott volt, és tovább vittem ezt a hagyományt a gyerekeimnek is. Megértem, hogy a színesbőrű emberek negatívnak láthatják, holott ő egy szerethető figura

- mondta egy hölgy.

Rotterdam önkormányzata azután döntött úgy, hogy Fekete Péter nélkül rendezi meg idén decemberben a Mikulás-napi ünnepségeket, hogy a holland miniszterelnök megváltoztatta korábbi álláspontját. Mark Rutte néhány éve még megvédte a fekete bőrű mesefigurát. A Fekete Életek is Számítanak mozgalom megjelenése után, és a gyarmatosítás korának középpontba kerülésével azonban ma már azt mondja, hogy a mesefigura kirekesztő és félelemkeltő lehet a gyerekek számára. Ezért hamarosan eltűnik a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó Mikulás hagyományból. Hollandia nem akarhatja, hogy bárki számára félelemkeltő legyen egy ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány- magyarázta döntését a holland kormányfő.

Kapcsolódó anyagok:

Zöldhegyi Katalin élőben jelentkezett Hollandiából

Hír TV

x
Rendkívüli hír