2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A skótok több mint fele függetlenedne

Skóciában kevesebb mint két héttel a függetlenségi népszavazás előtt többségbe kerültek azok, akik támogatják az ország elszakadását Nagy-Britanniától. A lakosság 51 százaléka szeretne független országban élni. A londoni kormány azzal fenyegetőzik, hogy a skótok elveszítik a fontot, ha elszakadnak és kikerülnek az Európai Unióból is.

Évszázados hagyományoknak megfelelően idén is a brit királynő, II. Erzsébet részvételével kezdődtek a skót felföldi játékok. Manapság a kötélhúzás a legjellemzőbb az országra. Skóciában kevesebb mint két hét múlva népszavazás lesz a függetlenségről, és most először az elszakadáspártiak vannak többségben.

– Nagyszerű hír ez, egyre többen csatlakoznak hozzánk, mert látják, hogy Skóciának van jövője, és ha bízunk magunkban, még erősebbek lehetünk – mondja az elszakadáspártiak vezetője.

Skócia 1707-ben kötött uniót Angliával és Walesszel: ez az Egyesült Királyság. Az angolok azzal fenyegetőznek, hogy ha a skótok elszakadnak, nem tarthatják meg a közös pénzt, a fontot és kikerülnek az Európai Unióból is.

– A közös piac a legjobb, amit az unió ad nekünk. Együtt a skót vállalkozóknak jobb lehetőségei vannak, mint külön, és ezzel minden skót jobban jár. Ha marad az unió, maradnak a biztos munkahelyek. Minek tennék kockára a jólétet? – kampányolt a brit miniszterelnök.

Egy felmérés szerint a külföldi cégek kétharmada megfontolná a kivonulást a skót piacról, ha az ország elszakad.

– Vannak arra utaló jelek, hogy a Skóciában jelen lévő pénzügyi cégek inkább átteszik a központjukat Angliába. Az se világos, mi lesz a tengeri olajjal, ha nem lesz unió. Valójában senki se tudja, hogy a gazdaságot miként lehetne két részre választani – mondja egy elemző.

A kettéválással járó gazdasági bizonytalanság az oka, hogy Nyugat-Európa másik szakadár tartományában, a spanyolországi Katalóniában eddig nem is engedélyeztek hivatalos népszavazást a függetlenségről, de az esetleges skót függetlenség a katalánoknak is lökést adhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!