2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A radikális jobboldal nyerhet

Nagy-Britanniában a radikális jobboldal nyerheti az európai parlamenti választást a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. A független Nagy-Britannia pártja több mint 30 százalékot szerezhet, elsősorban a bevándorlásellenes szlogenekkel. Egy politológus szerint a választók a konzervatívokat és a munkáspártot akarják büntetni a szélsőjobbra adott szavazatokkal.

Hagyományos munkásvárosban, Portsmouthban kampányol a brit szélsőjobb. A magyar Jobbikhoz hasonlóan a brit UKIP is egyebek közt a kiábrándult baloldali szavazóknak köszönheti a népszerűséget, az erősödésük pedig arra kényszeríti a kormányzó jobboldalt, hogy nyissanak a szélsőségek felé.


Az Európa-ellenes szlogeneknek köszönhetően a UKIP volt az egyetlen párt, ami az elmúlt két évben növelni tudta a népszerűségét, ráadásul 20 százalékkal. A Sky felmérése szerint ha most lenne az EP-választás, nyernének. A párt a brit parlamentbe még soha nem tudott bejutni, csak az európaiba. „A kormány, az állam retteg tőlünk, ezért szidnak minket. Mi direkt vagyunk provokatívak. Azt akarjuk, hogy az emberek beszéljenek olyan dolgokról, amikről korábban nem mertek” – mondta a pártelnök, Nigel Farage.

A bevándorlás alapján szavaznak?

A Sky kutatása szerint a szavazók háromnegyede a bevándorlás alapján szavaz. Az EU-ellenes hangulatot David Cameron konzervatív kormánya is gerjesztette, amikor népszavazást ígértek a kilépésről, és az előző, munkáspárti kormányt hibáztatták a munkaerőpiac megnyitása miatt. Az is felmerült, hogy kvótákkal szabályoznák a bevándorlók számát, de a kilépést azóta a kormány elvetette, mert ez tönkretenné a gazdaságot. „A UKIP előretörése annak köszönhető, hogy az emberek kiábrándultak David Cameronból, a konzervatívokból, illetve az ellenzéki munkáspártból is. A teljes politikai elit elvesztette a bizalmat, és az elkeseredett emberek ezért fordultak a UKIP felé. Túl sok ember ábrándult ki a demokráciából. Úgy érzik, hogy nem törődik velük a politika, ezért arra szavaznak, aki szóba áll velük. Őket kellene visszavezetni a társadalomba” – fogalmazott egy elemző.

A UKIP a 73 brit hely majdnem felét szerezheti meg. A párhuzamok ellenére a Jobbikkal biztosan nem lépnek szövetségre, a magyar pártot ugyanis nem hívják meg az euroszkeptikus frakcióba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!