2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A Politico toporzékol: Orbán szövetségese kormányt alakíthat

  • A Politico toporzékol: Orbán szövetségese kormányt alakíthat

A Politico nagyon nem örül annak, hogy Mateusz Morawieckinek adott „kormányalakítási-bizalmat” Andrzej Duda, amelynek köszönhetően – mint fogalmaztak – 

Lengyelország zombikormánya létezésbe csoszog”.

A brüsszeli lap még az új Morawiecki-kabinet élettartamát is megjósolta: egy házilégyéhez hasonlította azt (ezt a hasonlatot egyébként egy volt miniszterelnöktől vették – a szerk.).

Így pampog a Politico a lengyel kormányalakításon

Mint a brüsszeli lap felidézte: Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn feleskette az új lengyel kormányt, amelynek élén Mateusz Morawiecki áll. Mutatjuk olvasóinknak a Politico „objektív” leírását a lengyel helyzetről: „[Morawieckiék] hivatali ideje valószínűleg csak legfeljebb 14 nap lesz. Ennek oka, hogy Morawiecki és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elvesztette az október 15-i parlamenti választásokat az ellenzéki pártok koalíciójával szemben”.

A lengyel választáson a Jog és Igazságosság kapta a legtöbb szavazatot, ellenzéki koalíció pedig nem volt.

„Most Morawieckinek két hete van arra, hogy bemutassa programját a parlamentnek, és megpróbálja megszerezni a bizalmi szavazást. Ha – ami szinte biztosra vehető – ez nem sikerül, akkor a parlament megválasztja a miniszterelnök-jelöltet, ami lehetővé teszi Tusk számára, hogy visszatérjen a 2014-ben elhagyott tisztségébe” – fogalmaz a brüsszeli lap.

A Politico teljes, angol nyelvű háborgását ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!