2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

A németek tovább sürgetik a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését

A Weber-terv létezik, a kötelező sorkatonaság német bevezetése is biztosnak látszik, a francia–német ellentét azonban az orosz–ukrán háború árnyékában lassíthatja a háborúpárti politikusok harcias terveinek megvalósulását, írta meg a Magyar Nemzet.

  • A németek tovább sürgetik a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését

„Senki sem sugározza olyan hitelesen a saját szabadságának védelmére irányuló akaratot, mint az egyenruhás katona. A kötelező katonai szolgálat tekintetében fordulatnak kell bekövetkeznie, mégpedig a lehető leggyorsabban” – írta alig egy hónapja a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap.

A Magyar Nemzet már többször rámutatott, a kötelező európai sorkatonai szolgálat bevezetésére régóta léteznek tervek, amelynek a háborúpárti politikusok nyilatkozatai Manfred Weber vezetésével ágyaznak meg. 

Az őrült ötletnek egyre több pártolója akad, a fiatalokat akaratuk ellenére is sorkatonaságra kényszerítenék, melyet hol a védelmi képességek javításával, hol pedig az egységes Európa-tudat erősítésével magyaráznának, de az igazi ok a háborúzni kívánó Nyugat egyre fokozódó utánpótlásigénye lehet.

Németországban Boris Pistorius már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A védelmi miniszter május 27-én bemutatta a terveit pártja elnökségének. Ezek azonban valószínűleg nem kizárólag az önkéntes szolgálatra épülnek, mint ahogyan arról az első hírek szóltak, írta a Kreiszeitung.

Boris Pistorius szerint ugyanis „kötelező szolgálat nélkül nem fog működni”.

A védelmi miniszter a Zeit Online-nak elmondta, hogy középtávon egy rendeletnek lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalokat akaratuk ellenére is szolgálatra kényszerítsék.

A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!