2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 11:05

Külföld

A nácik nyolcezer áldozatának maradványait rejtő tömegsírokat fedezték fel Lengyelországban

Mintegy nyolcezer fogoly földi maradványait fedezték fel két tömegsírban az északkelet-lengyelországi Dzialdowo város közelében a második világháborús soldaui náci német láger helyén - tudatta szerdai sajtóértekezletén Karol Nawrocki, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) igazgatója.

  • A nácik nyolcezer áldozatának maradványait rejtő tömegsírokat fedezték fel Lengyelországban

Az IPN a Dzialdowóhoz közeli bialuty-i erdőben 2019 óta folytatott kutatások során tárta fel a tömegsírokat.

A múlt héten befejezett kutatások megerősítették, hogy a tömegsírokat a németek a háború végén kiásták, elvitték az értékesebb személyi tárgyakat, az áldozatok maradványait pedig gyúlékony anyaggal öntötték le, és elégették, majd felőrölték - közölte Nawrocki.

Hozzáfűzte: ennek az volt a célja, hogy senkit se vonjanak felelősségre a náci németek bűntettei miatt.

Az IPN ügyészeti tagozatának munkatársa, Tomasz Jankowski a sajtókonferencián közölte: a bialuty-i erdőben feltárt két tömegsírban 17,5 tonna emberi hamvat találtak, ami mintegy 8 ezer emberi áldozatnak felel meg. Előkerültek kisebb értékű tárgyak is - gombok, keresztek, skapulárék, kisollók is.

A soldaui koncentrációs tábor áldozatainak nyughelye után az IPN azért kezdett el kutatni, mert a láger iratai nagyrészt megsemmisültek, és a történészek eltérő - ezertől akár 30 ezerig terjedő - adatokat közöltek a meggyilkolt foglyokról. Azonosítani eddig 3 ezer meggyilkolt áldozatot sikerült - mondta el Jankowski.

Beszámolt arról is: más kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy a soldaui láger áldozatainak hasonló sírjai hat más helyen is keresendők. Az ügyész ezért kilátásba helyezte az feltárások folytatását.

Andrzej Ossowski genetikus, a bialuty-i erdőben folytatott kutatás vezetője a PAP hírügynökséggel közölte: a tudósok eddig nem találkoztak a bűncselekmények nyomainak eltüntetése esetében az ily módon végzett ilyen méretű akcióval.

A soldaui lágert a nácik 1939-től 1945-ig működtették az általuk megszállt észak-mazóviai térségben élő lengyel értelmiség, a lelkészek, a szerzetesek meggyilkolása céljából. Itt végezték ki a pszichiátriai betegeket is, köztük német nemzetiségűek is voltak.

Lengyelország 1939-1945 közötti német megszállásának emberáldozatainak számát az IPN csaknem 6 millióra teszi, az áldozatok fele zsidó származású lengyel volt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!