2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Rohamrendőrök vették körbe az indulni készülő migránsokat

Egyelőre még gyülekeznek a migránskaraván tagjai a görögországi Szalonikinél, ám már nem sokáig – derült ki az M1 helyszíni tudósításából. Úgy tudni, nem várnak további csatlakozókra, amint lehet, elindulnak Európa felé.

  • Rohamrendőrök vették körbe az indulni készülő migránsokat

Habár az Európai Bizottság (EB) vezetői időnként bejelentik, hogy a migrációs válság véget ért, ez valójában nem így van – mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője. Úgy fogalmazott:

habár sokszor hirdettek már győzelmet Brüsszelben ezzel kapcsolatban, az élet mindig ellentmondott ennek.

„Azt láthatjuk, hogy ha volt is egy-egy viszonylagos szünet az illegális migráció két hulláma között, akkor talán éppen az volt az a helyzet, amikor az újabb hullámra kellett volna felkészülni” – nyomatékosította.

A szakértő a  jelenleg Görögországban várakozó migránskaravánnal kapcsolatban elmondta: azt egyfelől provokációnak, másfelől úttörő próbálkozásnak tartja, hiszen ha a közeli időszakban ez a néhány ezer ember sikeresen keresztülhalad néhány országon első körben, az felbátoríthatja azt a több százezer migránst, aki most Törökországban nyilvánvalóan nem túl jó körülmények között él.

Muci Attila, a közmédia tudósítója a műsorban adott élő bejelentkezésében beszámolt a helyzetről: elmondta, hogy a migránsok a reggeli órákban még gyülekeztek egy Szaloniki melletti területen, további csatlakozó ezreket várva, ám a görög hatóságok keresztülhúzzák a számításaikat, miután minden oda vezető útvonalat lezártak, az Athénból arra tartó vonatokat feltartóztatták, illetve a taxisoknak is megtiltották, hogy Szalonikiből migránsokat szállítsanak a helyszínre.

Megvan a szándék, hogy elinduljanak

– hangsúlyozta a tudósító, aki szerint a reggeli órákban hozzávetőleg ezer fő aludt a gyülekező helyszínén, és a közeli táborból további ezren csatlakoznának hozzájuk, de a görög hatóságok mindent elkövetnek, hogy még több migráns csatlakozzon a Javata-tábor melletti szántóföldön csütörtökön délután óta letáborozott migránsokhoz.

Reggel körülbelül ezren sátoroztak ott, további ezer fővel számoltak, akik a táborból csatlakoznának. További „utánpótlásra” számítottak Athénból is, ahol a hivatalos adatok szerint mintegy 150 ezer migráns tartózkodik. A migránsok szerint – erősítette meg a közmédia riportere – a siker kulcsa a létszámon van, minél többen indulnak útnak Európa felé, annál valószínűbb, hogy nem tudják őket feltartóztatni a határokon.

Berzi Gergely szerint ez a nagyobb létszámra való kitartó várakozás azt mutatja, hogy fegyelmezett, és igen jól megszervezett tömegről van szó, és a közösségi médián keresztül kommunikálnak egymással.

A szakértő kitért arra is, hogy Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi biztos egy migrációs konferencián nemrégiben elkövette ugyanazt a hibát, amit, azt gondolunk, hogy öt év után senki nem követ már el, összemosta a menekültek és a gazdasági bevándorlók fogalmát. „Újra és újra arról van szó, hogy gazdasági bevándorlást akarnak egyesek Nyugat-Európában (…), és mégis a menekültügyi rendszer kiforgatásának logikájával próbálják megmagyarázni, hogy minderre miért van morális kötelezettsége Európának” – mondta Berzi.

Ez téves út – hangsúlyozta –, hiszen aki valóban háború elől menekül, azt a genfi menekültügyi egyezmény alapján a legközelebbi biztonságos országban megilleti a menedékhez való jog. „De itt több ezer kilométeres távolságokról, tucatnyi országon való áthaladásról van szó, ez a narratíva egyszerűen nem állja meg a helyét” – szögezte le.

Horváth József: A migránskaraván útvonalán lévő országok felkészületlenek 

Felkészületlenek azok az országok, amelyek az egyenlőre Görögországban lévő migránskaraván útvonalán helyezkednek el – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az adásban. Hozzátette, hogy ezzel a migránsok és azok is tisztában vannak, akik a mozgásukat irányítják. „Pontosan tudják, hogy hol vannak azok az úgynevezett puha célpontok vagy lehetőségek, amelyeken keresztül viszonylag kisebb ellenállással, de el tudnak jutni Európa szívébe” – fogalmazott.

Ahhoz, hogy a migránskaraván valódi erőként tudjon fellépni minimum 5–10 ezer emberre van szükség – vélte a szakértő, aki hozzátette, most még nem érik el a kritikus tömeget, így az a kérdés, hogy össze tudnak-e toborozni ennyi embert.

Nem várnak tovább, indulnak

Az M1 helyszíni tudósítója délután egy óra után azt közölte, hogy felbolydult a szaloniki tábor. Egy férfi nem sokkal dél után körbejárta a sátrakat, és felszólította a migránsokat, hogy készüljenek. A migránsok összecsomagoltak, és több napi élelemmel menet készen állnak. Azt mondják, készek arra, hogy elinduljon a karaván.

Később elindultak a migránsok. A rohamrendőrök hanggránátokat és könnygázt is bevetettek a megfékezésükre. A migránsok több helyen is felgyújtották a száraz aljnövényzetet.

A tudósító pénteken 9.30 után kevéssel élő bejelentkezésében még arról tájékoztatott, hogy információi szerint a migránskaraván nem várakozik további érkezőkre, hiszen azokat a rendőrség feltartóztatja. Az Athén felől Szalonikibe tartó vonatokat megállították, és a taxisoknak megtiltották, hogy más városokból érkezőket a gyülekezés helyére szállítsanak.

 

A görög hatóságok mindenképpen elejét akarják venni, hogy még nagyobb tömeg gyűljön össze, és az emberek elinduljanak a határ felé – összegezte a tudósító.

Összecsapások is voltak

Sérültjei is vannak az illegális bevándorlók és a rendőrök közötti összecsapásoknak Görögországban. A karaván tagjai csütörtökön egész nap gyülekeztek Szalonikiben, az agresszív tömeg többször a rendőrökre támadt, könnygázt kellett bevetni ellenük. Az M1 stábja több megrázó felvételt is rögzített a véres események közben – azóta viszonylag nyugodt a helyzet, ez derül ki az M1 péntek reggeli tudósításából.

Híradó.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!