2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A magyar álláspont sziklaszilárd Junckerről

Sziklaszilárdnak nevezte a magyar kormány Jean-Claude Junckerrel kapcsolatos álláspontját a külügyi és külgazdasági államtitkár. Szijjártó Péter szerint nem személyes oka van, hogy nem támogatják a luxemburgi miniszterelnök kinevezését az Európai Bizottság élére. Orbán Viktor már az EP-választások előtt jelezte, hogy Juncker jelölését semmiképp nem fogadja el.

Medgyessy Péter és Jean-Claude Juncker még a nyolcvanas évekből, pénzügyminiszter korukból ismerik egymást. Barátságuk azután is megmaradt, hogy Juncker Luxemburg miniszterelnöke lett. Konzervatív politikusként a D–209-botrány kirobbanásakor a nyilvánosság előtt is kiállt Medgyessy Péter mellett. Amikor 2002-ben a frissen megválasztott szocialista miniszterelnök ügynökmúltjára fény derült, Juncker azt mondta: ezzel nem érte csorba a hitelét.

A volt MSZP-s kormányfő természetesen támogatná kinevezését az Európai Bizottság elnöki posztjára. „Képzett, művelt, széles látókörrel rendelkező személyiség, akivel lehet vitatkozni […], és lehet őt jó irányba befolyásolni a magyar kérdésekben is, tehát azt hiszem, hogy nagyon jó elnöke lenne a bizottságnak” – fogalmazott.

Medgyessy Péter utódja, Gyurcsány Ferenc is Juncker támogatását kérte, amikor a 2006-os parlamenti választás után át kellett dolgozni az uniónak benyújtott konvergenciaprogramot, mert kiderült, hogy meghamisították benne az adatokat. Az újraírt megszorító programot azután Gyurcsány Luxemburgba vitte először jóváhagyásra.

Jean-Claude Juncker nyolc évig betöltötte az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöki tisztét. Akkor is ő vezette az Eurócsoportot, amikor az unió 2008-ban 6,5 milliárd eurós hitelt adott Magyarországnak. Az ő kormánya delegálta Viviane Redinget az Európai Bizottság alelnöki posztjára, aki 2010 óta folyamatosan kritizálta az Orbán-kormányt egyebek között az új alaptörvény miatt. Juncker külügyminisztere, Jean Asselborn pedig egyenesen diktátornak nevezte 2011-ben Orbán Viktort.

Szijjártó Péter szerint azonban nem személyes oka van annak, hogy a kabinet nem támogatja az Európai Néppárt jelöltjének automatikus kinevezését az Európai Bizottság élére. „A magyar kormány álláspontja nem egy személyről, hanem Európa következő legalább négy-öt évéről szól, ezért azt gondolom, hogy ez az álláspont sziklaszilárd alapon áll, és nem a személyi kérdések jelentik a lényegét” – fogalmazott a külügyi és külgazdasági államtitkár.

Orbán Viktor mellett mások is ellenezték a keddi brüsszeli informális csúcstalálkozón Juncker jelölését. Közben a nemzetközi sajtó már arról is cikkezik, Juncker kinevezésének az árthat leginkább, hogy brüsszeli körökben az terjed róla: láncdohányos, és szeret inni is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!