2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

A kurd kérdés megoldását remélik Erdogantól

A kurd kisebbség helyzetének rendezését várja az Európai Unió az új török államfőtől, Recep Tayyip Erdogantól. A mérsékelt iszlamista politikus, aki eddig miniszterelnök volt, vasárnap 52 százalékkal nyerte az ország történetének első közvetlen elnökválasztását. Erdogan már korábban közölte, hogy elnöki rendszert épít győzelme esetén, jogköröket véve át a kormánytól.

Több ezren ünnepelték Ankarában Törökország első közvetlenül választott elnökét. Az eddigi kormányfő Recep Tayyip Erdogan már az első fordulóban megszerezte a győzelmet. Erdogan bejelentette, hogy új Törökországot szeretne építeni, amely megszabadul a múlt örökségétől.

– Testvéreim, tiszta szívemből mondom: kezdjük meg a társadalmi megbékélés új fejezetét és tegyük félre a régi Törökországban folytatott régi vitákat. Hagyjunk fel a feszültségkeltéssel; szabaduljunk meg a virtuális problémák és az ellenségeskedés kultúrájával, amely a régi Törökországot jellemezte – jelentette ki a megválasztott államfő.

A 2003 óta kormányzó Erdogan növelte a kurdok jogait, eltörölte a halálbüntetést és csökkentette a hadsereg befolyását. Most a politikai rendszer reformjára készül és növelni kívánja az elnök jogkörét, ehhez pedig jogi alapot is szerzett a közvetlen választáson való győzelemmel. A nyugati sajtó attól tart, hogy Erdogan a hatalom megszilárdításában Vlagyimir Putyin orosz elnök példáját követi, török elemzők pedig úgy vélik, hogy az új politikai megteremtéséhez magának Erdogannak kellene megújulnia.


– Nekem nem úgy tűnik, hogy Erdogan nem lesz képes száz százalékban magához ölelni a török társadalmat, mert még mindig azt a politikát folytatja, mint korábban miniszterelnökként, és semmi jelét nem adta, hogy ezen elnökként változtatni kívánna – fogalmazott a Hurriyet című török lap elemzője, Erkan Demirtas.

Erdogant augusztus 22-én iktatják be az elnöki tisztségbe. Pártjában ezért rövidesen megkezdődnek az egyeztetések, hogy ki legyen az utódja a miniszterelnöki székben. A legesélyesebbnek Ahmet Davutoglu külügyminisztert tartják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút + videó

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon, youtubeos csatornánkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!