2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

A koronavírus megrengeti az egész Európai Uniót

MADRID ÉS RÓMA KÜZD A JÁRVÁNNYAL, MÍG BERLIN ÉS HÁGA INKÁBB A PÉNZÉT FÉLTI

Magyar Nemzet

2020. március 28., szombat 12:57

Olaszország és Spanyolország több segítséget várna az Európai Unió­tól a járványhelyzetben. A politikai-gazdasági válaszok hiányában Emmanuel Macron francia államfő már az EU végét vizionálta az országvezetők csütörtök esti találkozóján.

Súlyos járványhelyzetben Európa, az állam- és kormányfők – így Orbán Viktor miniszerelnök – e heti online csúcstalálkozóján mégis további kéthetes határidőt adtak a gazdasági mentőtervek kidolgozására. A több mint ötórás járványügyi egyeztetés jóformán csak mélyítette a törésvonalakat a tagállamok között, Olaszország a záródokumentum vétóját is kilátásba helyezte. Az ülésen részt vevő diplomaták arról számoltak be, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök virtuálisan ütötte az asztalt a vírust megszenvedő országa miatt, s követelt több segítséget – köztük koronakötvényeket – az uniótól. A koronakötvények lehetővé tennék, hogy a tagok közösen bocsássanak ki kötvényeket, majd osztozzanak a hitelek törlesztésének költségein. Ezt azonban többek között Németország, Hollandia és Ausztria sem akarja, mondván: a rendkívüli helyzet ellenére sem bíznak a többiek gazdasági fegyelmében. Angela Merkel kancellár ezt csütörtök este, házi karanténból bejelentkezve világosan a kollégái tudtára adta. Conte segítségére sietett a másik európai járványgóc, a szintén közös adósságtörlesztést szorgalmazó Spanyolország vezetője is. Pedro Sánchez baloldali kormányfő a populizmus kártyáját kihasználva úgy fogalmazott: megfelelő gazdasági-politikai válaszok nélkül Európát a populizmus újabb hulláma érheti el. Egy másik kohéziós déli állam, Portugália miniszterelnöke közben visszataszítónak nevezte a válság pénzügyi dimenziójáról szóló vitát. – A kicsinyességük az EU létét fenyegeti – fogalmazott, főként Hollandiát bírálva. A válsághelyzetre ráerősítve ­Emmanuel Macron is azt hangoztatta a találkozón: ha nem sikerül politikai szinten megfelelő válaszokat adni a koronavírusra, az EU akár bele is bukhat a járványba. Árulkodó az is, hogy a francia elnök nemrég bejelentette: telefonon tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel, és közösen dolgoznak a kór elleni fellépés keretein.

 
Uniós csúcs a modern világban: Pedro Sánchez spanyol kormányfő az irodájából egyeztet Fotó: MTI/EPA/Borja Puig de la Bellacasa
 

A rövid időn belül harmadik virtuális csúcstalálkozó záródokumentumában egyébként szerepel, hogy az eurócsoportnak két héten belül kell gazdasági mentőtervekkel előállnia, valamint hivatalosan is aktiválták a stabilitási és növekedési paktum mentesítési záradékát. Utóbbi lazít az EU által a tagállamoknak előírt fiskális szigoron. Ami az egészségügyi eszközök európai beszerzését illeti, az állam- és kormányfők arra kérték Ursula von der Leyent, hogy kezelje prioritásként a kérdést, mielőbb mérje fel az európai készletek mértékét, egyúttal adjon lendületet a közös beszerzési eljárásoknak. A nyilvánosság tudtára hozták azt is, hogy az EU a vírussal összefüggésben jelenleg 17 – köztük az oltóanyag kutatására szakosodott – projektet támogat mintegy 140 millió euróval.

– Meg kell kezdeni a társadalom és a gazdaság rendes működéséhez való visszatérést segítő intézkedéseket – ezt már az ülést követően Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vetette fel, kijelentve, arra is van törekvés, hogy a járvány lecsengése után létrehozzanak egy összehangolt és átfogó válságkezelési rendszert. Az újjáépítésről, illetve a válság magunk mögött hagyásáról szóló akciótervet Ursula von der ­Leyen és az Európai Bizottság a többi intézménnyel egyetértésben fogja kidolgozni. A gazdasági-társadalmi újjáépítés gondolata furcsa mód, ám jogosan Berlinből kapott kritikát. Angela Merkel rövid online tájékoztatóján ugyanis kijelentette: még egyáltalán nincs itt az ideje annak, hogy a korlátozó intézkedések feloldásán gondolkodjanak.

Magyar Nemzet