2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A kormányerők 600 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Idlíb tartományban

A szíriai kormányerők több mint 600 négyzetkilométer területet foglaltak vissza a felkelők utolsó fellegvárainak számító Idlíb és Aleppó tartományban folytatott offenzívájuk során - közölték a fegyveres erők vasárnap.

  • A kormányerők 600 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Idlíb tartományban

A hadsereg több vidéki település felett vette vissza az ellenőrzést az elmúlt napokban Szíria északi részén.

A közlemény szerint az offenzíva célpontjai azok a terrorista csoportok voltak, amelyek fokozták támadásaikat a civilek lakta területeken.

A szíriai kormány és orosz szövetségese két hónappal korábban indított katonai műveletet Idlíbben és Aleppóban. Damaszkusz célja, hogy biztosítsa a fővárost Aleppó városával összekötő, stratégiai fontosságú útvonalat, amely a felkelők felügyelete alatt álló területeken halad át.

A szíriai kormány offenzívája miatt több mint félmillió embert kényszerült elhagyni otthonát a térségben, a helyzet újabb humanitárius katasztrófával fenyeget. A határ másik oldalán található Törökország - amely a felkelők szövetségese - erősítést küldött Idlíbbe, és jelezte: nem zárja ki a fegyveres összeütközés lehetőségét, ha a szíriai haderő a hónap végéig nem vonul vissza. Törökország területén 3,6 millió szíriai menekült él, és Ankara hangsúlyozta, hogy nem képes többet befogadni.

Eközben Ferenc pápa arra szólította fel a szíriai konfliktus szembenálló feleit, hogy tartsák be az emberi jogi konvenciókat Idlíb tartományban. A katolikus egyházfő fájdalmasnak nevezte a térségből érkező híreket.

"Újból és szívből arra kérem a nemzetközi közösséget és minden érintettet, hogy használják a diplomáciai eszközöket, a párbeszédet és a tárgyalást, a nemzetközi humanitárius jogot tiszteletben tartva, hogy megóvják a civilek életét és sorsát" - mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren. Ezt követően egy különleges, spontán imádságot mondott Szíriáért a jelenlevőkkel együtt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!