2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Külföld

A klímaváltozás is szerepet játszik a példátlan dél-ázsiai áradásokban

A tudósok szerint az éghajlatváltozás is szerepet játszik a kiszámíthatatlan és korai esőzésekben, amelyek halálos áldozatokkal járó példátlan áradásokat okoztak Bangladesben és India északkeleti részén.

  • A klímaváltozás is szerepet játszik a példátlan dél-ázsiai áradásokban

Ebben a térségben nem ritkák az áradások, de ezek inkább az év későbbi szakaszára jellemzőek, amikor a monszun esőzések már javában tartanak. Idén viszont az özönvízszerű esőzések már márciustól pusztítanak a régióban. A tudósok szerint a monszun kiszámíthatatlanabbá vált az elmúlt évtizedekben. Az egy év alatt várható eső nagy része hetek alatt érkezik meg.

Az India északkeleti részén fekvő Meghálaja államban június első három hetében az átlagos júniusi csapadékmennyiség közel háromszorosa hullott le, a szomszédos Asszámban pedig a havi átlag kétszerese. A két államból több folyó, köztük Ázsia egyik legnagyobb folyója éri el a Bengáli-öbölben az alacsonyan fekvő Bangladest.

Az India és Banglades mezőgazdasága számára létfontosságú monszunok mintázata az 1950-es évek óta változik: a hosszabb száraz időszakokat heves esőzések követik - mondta el Roxy Mathew Koll, az Indiai Trópusi Meteorológiai Intézet éghajlatkutatója, hozzátéve, hogy az előrejelzések szerint egyre több szélsőséges csapadékesemény várható.

Andzsal Prakash, az indiai Bharti Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója, aki részt vett az ENSZ által megrendelt, globális felmelegedésről szóló tanulmány elkészítésében szintén azt hangsúlyozta, hogy a most tapasztalható szélsőséges időjárás példa nélküli.

Bangladesben május 17. óta 36 halálos áldozata volt az áradásoknak, az indiai Asszám államban pedig már 78-ra emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma, és 17 ember halálát okozták földcsuszamlások.

A 160 millió lakosú Banglades az egyik legsebezhetőbbnek számít az éghajlatváltozással szemben, amely a szegényeket aránytalanul nagy mértékben érinti.

Mohammad Arfanuzzaman, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének klímaváltozási szakértője szerint az ideihez hasonló katasztrofális árvizeknek messzire vezető hatásai vannak: ezek között említette, hogy a gazdák elvesztik termésüket és adósságcsapdába esnek, a gyerekek nem tudnak iskolába járni és fokozottan ki vannak téve a betegségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont - A kampányidőszak legizgalmasabb jelenetei + videó

Célpont - A kampányidőszak legizgalmasabb jelenetei + videó

Véget ért a kampány, lezajlottak a választások. Az elemzők kielemezték az elemezni valót, szóval lassan beköszönt az úgynevezett uborkaszezon. A Célpontban most felidézzük a kampányidőszak legmeghökkentőbb, legfelháborítóbb, vagy éppen legviccesebb pillanatait.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!