2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 11:00

Külföld

A karbonkibocsátás korlátozása egyedül nem véd meg az extrém felmelegedéstől

A klímaváltozás elleni fellépéshez nem elegendő csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az olyan kevésbé ismert szennyezőanyagok légkörbe jutását is korlátozni kell, mint a dinitrogén-oxid - állítja egy új tanulmány.

Miközben a klímaváltozás elleni küzdelemben eddig a legnagyobb hangsúlyt a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása kapta, és tavaly több mint száz ország tett rá ígéretet, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, kevesebb figyelem irányult más szennyezőanyagokra, mint a korom, amely elnyeli a sugárzó hőt, valamint a hűtéshez használt fluorozott szénhidrogének és a dinitrogén-oxidok. Holott a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn publikált tanulmány szerint ezek a szennyezőanyagok a metánnal együtt a ma tapasztalható felmelegedés mintegy feléért felelősek.

A tanulmány társszerzője, Durwood Zaelke, a washingtoni Kormányzás és Fenntartható Fejlődés Intézet elnöke arra figyelmeztetett, hogy ezekre a tényezőkre is oda kell figyelni.

A kevesebb fosszilis tüzelőanyag felhasználása csökkenti légszennyezést, de csökken a levegőben lévő szulfátok mennyisége is, amelyek a napsugárzás visszaverésével ténylegesen ellensúlyozzák az éghajlatváltozás egy részét.

A szulfátok nélkül 0,5 Celsius-fokkal lenne melegebb, ami egyúttal arra figyelmeztet, hogy a drasztikus éghajlatvédelmi intézkedések hatására a hőmérséklet átmenetileg magasabbra ugorhat - írták a kutatók.

A tanulmány szerint önmagában a szén-dioxid-mentesítés azt eredményezné, hogy a Föld hőmérséklete 2045-re az iparosodás előttihez képest 2 Celsius fokkal melegebb lenne. Az összes szennyezőanyag együttes visszaszorítása révén viszont a világ már 2030-ban mentesülne valamelyest a felmelegedéstől, 2030 és 2050 között pedig a felére csökkenhetne a felmelegedés mértéke - hangsúlyozták a szerzők.

Euan Nisbet, a londoni Royal Holloway Egyetem éghajlatkutatója, aki nem vett részt a kutatásban, mérföldkőnek nevezte a tanulmányt, amely alapján szerinte át kell gondolni a klímaváltozással kapcsolatos globális célokat is.

"Ha nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátáson kívüli felmelegedést is, akkor megfővünk" - fogalmazott.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!