2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

Külföld

A jobboldal megerősödését hozták a választások

A jobboldal megerősödését hozták a vasárnapi szenátusi választások Franciaországban. A konzervatívok visszaszerezték 2011-ben elveszített többségüket a felsőházban, a szélsőjobb pedig most először juttatott politikusokat a szenátusba.

Zsinórban harmadik választási vereségüket könyvelhették el a kormányzó szocialisták Franciaországban. Az önkormányzati és az európai parlamenti voksolások kudarca után vasárnap szenátusi többségét is elveszítette Francois Hollande pártja. A jobboldal szerint ez újabb jelzés minden idők legnépszerűtlenebb francia államfőjének. „Szerintem a kormánynak meg kell értenie, hogy a lakosság nagyon fél az ország gazdasági és társadalmi helyzetétől. Nemcsak a nemzetközi válságok miatt, hanem a gazdasági és szociális ügyek miatt. A munkanélküliség miatt valódi félelem tapasztalható, és eddig a kormány válasza nem volt megfelelő” – mondta Jean-Pierre Raffarin szenátor.


A jobboldali többség lassíthatja a kormány törvényjavaslatainak elfogadását, megakadályozni viszont nem tudja azt: amennyiben eltér a szenátus és a baloldali többségű nemzetgyűlés véleménye, a végső szót az alsóház mondja ki.

A jobbközép mellett a szélsőjobb is jól szerepelt a választáson: a Nemzeti Frontnak két politikust is sikerült bejuttatnia a felsőházba, ahol most először szereztek helyeket. A pártot vezető Marine Le Pen történelmi győzelemről beszél – a baloldal szerint erről szó sincs. „Nos, változást jelent az eredmény a Nemzeti Frontnak, amelyből még sosem választottak be senkit a felsőházba, de mi megküzdünk velük. És hogy őszinte legyek, így, hogy ketten lesznek, látva, mit csinál a szintén kettő képviselőjük az alsóházban, nem mondhatnám, hogy nagy hatással voltak a parlamentre. Meglátjuk, mit mondanak. De amikor ostobaságokat beszélnek – amit gyakran megtesznek –, ott leszünk, hogy megcáfoljuk őket” – nyilatkozta Nicole Bricq, a szocialista párt szenátora.

A márciusi önkormányzati választásokon a Nemzeti Front 12 városban szerzett polgármesteri széket; nagyrészt az ország délkeleti régiójában, ahol a legerősebbek, két szenátoruk is erről a területről került ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!