2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Szinbád

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A háborúpártiak teremtik meg a életveszélyes háborús pszichózist

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója az Origo megkeresésére elmondta, hogy a merénylet kapcsán egy baloldali buborék hatását látjuk, amelyben a politikai ellenfelet könyörtelenül támadják, üldözik, és ezáltal a támogatók azt gondolják, hogy az ellenséggé dehumanizált ellenféllel szemben bármi megengedett. Mint elmondta, a szlovák kormányfőt a szankciókritikus és békepárti álláspontja miatt démonizálták, de ennek a merénylővé vált írónak az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Fico a globalista befolyást és az előző szivárványkoalíció háborúpárti politikáját sugárzó közmédiát akarta normalizálni.

  • A háborúpártiak teremtik meg a életveszélyes háborús pszichózist

A baloldali buborék hatását látjuk, egy olyan polarizált társadalmat, amelyben a politikai ellenfelet könyörtelenül támadják, üldözik, és ezáltal a támogatók azt gondolják, hogy az ellenséggé dehumanizált ellenféllel szemben bármi megengedett, bármilyen eszköz, akár a merénylet is. Azt látjuk, hogy a baloldal által követett polarizációnak, igazából uszításnak, az eredménye a Robert Fico elleni merénylet – mondta az Origo megkeresésére Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Kiszelly elmondta, hogy a kihelyezett szlovák kormányülés után – egyébként kampányokban szokásos módon – Fico odament a választóihoz, szóba akart elegyedni velük, és szelfiket is szívesen készítenek az emberek. Tehát az egy bevett eszköz, hogy a politikus találkozik a szavazóival. A merénylő ezt használta ki – tette hozzá.

Egyetértek azokkal a szakértőkkel, akik szerint a szlovák biztonsági szervek ott követtek el hibát, hogy nem ellenőrizték a kordonnál várakozó szavazókat, akik már ott akár órák óta várakoztak, hogy találkozhassanak a miniszterelnökkel. Tehát amennyire meg tudom ítélni, azt lehetne a biztonságiak szemére hányni, hogy a kihelyezett kormányülés tervezhető esemény volt, és az is tervezhető volt, hogy utána emberek akarnak Ficóval beszélni, és erre nem készültek fel – emelte ki a szakértő.

Arról, hogy mi következhet ezután, Kiszelly Zoltán elmondta, hogy reményeink szerint Robert Fico túléli a merényletet. A politikai elemzési igazgató hozzátette, hogy most egy erős szolidaritás irányul Robert Fico és pártja felé, a saját szavazói eltökéltebbek, és a bizonytalan szavazók is nagyobb arányban fognak a Smerre szavazni.

Biztos, hogy ez a hatás megjelenik. Erre vannak példák Hollandiából, ahol több politikai merénylet történt: 2002. május 6-án megöltek egy bevándorlásellenes politikust, utána a róla elnevezett Pim Fortuyn listája a merénylet révén nagyon jól szerepelt. Tehát igazából van egy ilyen szolidaritási hatás a bizonytalan szavazók és a saját szavazók részéről – világított rá Kiszelly.

Forrás: Origo

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Így értékelte Luciano Spalletti az albánok elleni meccset

Nem volt teljesen elégedett csapata játékával Luciano Spalletti, a címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint együttesének sokkal határozottabban kell majd futballoznia csütörtökön, a spanyol csapat ellen, mint tette azt szombaton este Albániával szemben a németországi Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Százezrek tüntettek Franciaországban

Százezrek tüntettek Franciaországban

A rendőrség szerint 250 ezren, a szervezők szerint 640 ezren tüntettek szombaton Franciaországban, mintegy kétszáz városban a Nemzeti Tömörülés ellen meghirdetett megmozdulásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!