2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

A francia kormány betiltaná az ultrajobboldali megmozdulásokat

A francia kormány kedden ígéretet tett arra, hogy a jövőben betiltja az ultrajobboldali megmozdulásokat, miután egy hétvégi párizsi felvonulás engedélyezése heves közéleti vitát váltott ki.

  • A francia kormány betiltaná az ultrajobboldali megmozdulásokat

Szombaton mintegy ötszáz – feketébe öltözött és arcát eltakaró – szélsőséges vonult fel Párizs egyik elegáns kerületében, kelta kereszteket ábrázoló zászlókat lengetve és egy betiltott szélsőjobboldali csoport szlogenjeit skandálva.

A baloldali ellenzék hevesen bírálta a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó párizsi prefektúrát, amiért engedélyezte a megmozdulást.

Elisabeth Borne miniszterelnök bár megdöbbentőnek nevezte a felvonulásról közzétett képeket, először úgy vélte, hogy „nem indokolt betiltani egy ilyen megmozdulást”. Az egyre hevesebb közéleti vita miatt azonban Gérald Darmanin belügyminiszter kedden jelezte, hogy a jövőben a kormány nem fogja engedélyezni az ultrajobboldaliak felvonulásait.

„Utasítottam a prefektusokat, hogy amikor bármelyik ultrajobboldali vagy szélsőjobboldali militáns vagy bármely egyesület vagy kollektíva Párizsban vagy bárhol az országban bejelent megmozdulást, tiltsák be” – mondta a tárcavezető a nemzetgyűlésben.

David Assouline szocialista szenátor korábban a miniszterhez intézett interpellációjában "elfogadhatatlannak nevezte, hogy hagynak ötszáz neonácit és fasisztát parádézni Párizs központjában".

A felvonulás engedélyezése ellen Marine Le Pen, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője is tiltakozott.

„Ezek a provokációk nem tolerálhatók. Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki az ellenzéki politikus a Sud Radio adásában.

A baloldali pártok arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben a hatóságok szisztematikusan betiltják a nyugdíjreform elleni „edénycsörömpölős” tiltakozásokat Emmanuel Macron államfő vidéki látogatásai alkalmával, a szélsőjobboldali megmozdulásokkal szemben engedékenyebbek.

„Az edények zaja, úgy tűnik, veszélyesebb, mint a csizmáké” – fogalmazott a Twitteren Ian Brossat, a kommunista párt szóvivője.

A párizsi prefektúra hétfőn kiadott közleményében azzal indokolta a megmozdulás engedélyezését, hogy az elmúlt években „nem jártak a közrend megzavarásával az ilyen rendezvények”.

Bár januárban betiltott a rendőrség egy ultrajobboldali csoport által Párizsban rendezett fáklyás felvonulást, a közigazgatási bíróság megsemmisítette a döntést. A belügyminiszter a nemzetgyűlésben fel is hívta a figyelmet a jövőbeni betiltások jogi következményeire. – A bíróságok feladta lesz eldönteni, hogy a joggyakorlat alapján megtarthatók-e ezek a megmozdulások – mondta Darmanin.

Hivatalos adatok szerint mintegy 1500 tagja lehet a francia szélsőjobboldali csoportoknak. Januárban öt eljárást indított a párizsi terrorelhárítási ügyészség szélsőjobboldali ideológiájú ügyek miatt.

A borítókép illusztráció (Shutterstock).

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ujjong a Hamász

Ujjong a Hamász

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom pénteken üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) véleményét, amely szerint törvénybe ütköző, hogy Izrael továbbra is megszállva tartja az 1967-ben megszállt palesztin területeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!