2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

A belga rendőrség házkutatást tartott egy EP-alkalmazottnál orosz propaganda terjesztésének gyanúja miatt

A belga rendőrség szerdán házkutatást tartott egy európai parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, a feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás részeként – közölte a belga ügyészség.

  • A belga rendőrség házkutatást tartott egy EP-alkalmazottnál orosz propaganda terjesztésének gyanúja miatt

Az ügyészek szerint a házkutatás annak a vizsgálatnak a része, amely mögött az a gyanú áll, az Európai Parlament egyes tagjait a Kreml lefizette, hogy az Európa Hangja hírportálon keresztül orosz propagandát népszerűsítsenek.

"Vannak arra utaló jelek, hogy az Európai Parlament alkalmazottja jelentős szerepet játszott ebben" - közölték az ügyészek.

"Amennyiben erre felkérik, az Európai Parlament teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző hatóságokkal, hogy támogassa az igazságszolgáltatás munkáját, és ezt a jövőben is így fogja tenni. Munkatársaink ezzel összefüggésben biztosították az irodába való bejutást" - közölte a parlament szóvivője.

Az EP ennél részletesebben nem kommentálta a folyamatban lévő nyomozást, de az ügy egyik ismerője szerint Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjének munkatársáról van szó.

Maximilian Krah esetében már korábban felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, áprilisban pedig letartóztatták asszisztensét, Jian Guót, azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Akkor Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben.

A csehországi bejegyzésű Európa Hangja hírportált az EU szankciókkal sújtotta. Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerint ez a hírportál és közösségi fiókjai aktívan álhíreket közöltek Ukrajnáról, és hamis, Kreml-barát narratívákat terjesztettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!