2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

5,5 millió embert érint a vasutassztrájk

Folytatódik a németországi vasutassztrájk, miután a munkaügyi bíróság elutasította az államvasutak kérelmét a munkabeszüntetés betiltására. A munkavállalók 5 százalékos béremelést akarnak. A sztrájk öt és fél millió embert érint.

Szerda óta tart a német mozdonyvezetők sztrájkja. Az akcióval szakszervezetek ötszázalékos béremelést követelnek az államvasutaktól. Az érdekképviselők azt is el szeretnék érni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozók, például a jegyvizsgálók nevében is tárgyalhassanak a bérekről. Az állami vasúttársaság vezetése a bírósághoz fordult, hogy tiltsák be a sztrájkot, a keresetet azonban a frankfurti munkaügyi bíróság elutasította.

„Örülök a bíróság döntésének, amely teljes jogot adott a mozdonyvezetők szakszervezetének, hogy folytassa a sztrájkot a tervek szerint. Ezt sok oldalról támadták, megkérdőjelezték, de most kristálytiszta, hogy a munkabeszüntetés időtartama nem kérdőjelezhető meg” – mondta az érdekképviselet vezetője, aki az állami vállalat vezetését tette felelőssé a százmillió eurós kárért.

A szakszervezetek lépését a gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták. A vasúttársaság azért perelt, mert a szakszervezet nem fogadta el a tárgyalási közvetítőkről szóló ajánlatot, és elkezdte a hétfő hajnalig tartó munkabeszüntetést. A teherszállításnál szerdán, a személyszállításnál pedig csütörtök hajnalban léptek sztrájkba.

„Szerdán újabb ajánlatot tettünk a mozdonyvezetők szakszervezetének. Nagyon sajnáljuk, de be kell ismernünk, hogy félreértés miatt elutasították az ajánlatot, és meghirdették a német vasutak történetének legnagyobb sztrájkját. Az akció sújtja a berlini fal ledöntésének 25. évfordulójára érkezőket” – jelentette ki Achim Stauss, a Deutsche Bahn szóvivője. A német fővárosba kétmillió látogatót várnak.

A mozdonyvezetők sztrájkja súlyos fennakadásokat okoz Németország vasúti közlekedésében. Az elővárosi és a távolsági járatokon naponta öt és fél millióan utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!