2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Külföld

12-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

12-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban. Az újabb beteg egy brit állampolgárságú férfi, aki a francia Alpok egyik síterepén kapta el a kórt múlt hétvégén. Kínában viszont harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Világszerte eddig 69 267 fertőzöttről tudnak. A halálos áldozatok száma pedig 1670-re nőtt. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.

  • 12-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

Egy francia síparadicsomban fertőzött meg több embert egy brit állampolgár.

A férfi Szingapúrban kapta el a vírust, majd január végén néhány napot a francia síközpontban töltött. Egy faházban lakott egy brit turistacsoporttal.

A csapat 6 tagjánál mutatták már ki a járványt. A legújabb megbetegedést vasárnap jelentették be. A férfit az elmúlt héten naponta tesztelték, de szombaton lett először pozitív az eredménye. A hatóságok szerint az állapota nem ad okot aggodalomra és egy lyoni kórházban kezelik elkülönítve. Franciaországban összesen 12 megbetegedésről tudnak.

Közben Tajvan középső részén meghalt az első helybeli, akinél kimutatták a tüdőgyulladással és lázzal járó betegséget. A férfi taxisként dolgozott, és olyan utasokat szállított, akik Kínából, Hongkongból és Makaóból tértek vissza a szigetországba.

Kínán kívül eddig Japánban, a Fülöp-szigeteken, Franciaországban és Hongkongban haltak meg a járvány miatt.

Jó hír viszont, hogy harmadik napja csökken az új megbetegedések száma Kínában.

A Japán partjainál karantén alatt lévő Diamond Princess turistahajón viszont megállíthatatlanul terjed a vírus. A fedélzeten tartózkodó mintegy 3700 ember közül már 355 esetben lett pozitív a teszt eredmény.

A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, elkapta a vírust. Azóta egyre több a fertőzött. A hajón dolgozó magyar állampolgárok jól vannak. A japán hatóságok azonban úgy döntöttek, hogy miután az összes utast a jövő héten leszállítják a hajóról, a személyzetnek újabb két hétig még karanténban kell maradnia - így a magyaroknak is.

Az amerikai állampolgárokat azonban hazaszállítják. Ezt szeretné Dél-Korea is.

További vizsgálatokat végeznek a holland luxushajó fedélzeten maradt utasain Kambodzsában is. A óceánjárót elhagyó egyik amerikai turistánál jelentkeztek a fertőzés tünetei. A 83 éves nő pénteken Kambodzsából Malajziába repült.

A holland luxushajó február 1-én indult Hongkongból. A Westerdam kikötését korábban 5 ország is elutasította a koronavírus járványtól tartva. A hajó végül csütörtökön futhatott be a kambodzsai Kampongszom kikötőjébe.

Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Hazatérhetett vasárnap az a 122 ember, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt karanténba helyeztek Németországban két hete, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában elhelyezett csoport valamennyi tagja megfelelt a hazabocsátás feltételeinek, a többször megismételt vizsgálatok alapján a kórokozó nincs jelen szervezetükben - közölték illetékesek.

A német légierő (Luftwaffe) egy 124 tagú csoportot - 100 német, 22 kínai, 1-1 amerikai és román állampolgárt - szállított el Vuhanból február elején. Két emberbél pozitív volt a koronavírusteszt, őket kórházban helyezték el.

A többiek egészségesek maradtak és átvészelték a karantént, de unatkoztak a kaszárnyában. A végén már "miden egyes fűszálat külön-külön ismertünk" az épület körüli ligetben - nyilatkozott egyikük német hírportálok beszámolói szerint.

A két Vuhanból érkezett 2 fertőzöttel együtt Németországban 16 embernél mutatták ki az új koronavírust.

A Vuhanból érkezetteken kívül valamennyien Bajorországban fertőzödtek meg. Mind a 14 bajorországi eset kapcsolatban áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt. A fertőzöttek a cég munkatársai vagy ott dolgozók hozzátartozói. Az első fertőzés egy továbbképzésén történt január 21-én a vállalat székhelyén, a München melletti Stockdorfban. A tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorországban ápolt 14 fertőzött közül időközben többet gyógyultnak nyilvánítottak és hazabocsátottak. Az elsőt szerdán, többeket pedig a hét végén. Pontos számot nem közölt a tartományi egészségügyi minisztérium.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 70 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja az 1600-at. Kínán kívül legkevesebb 240-en betegedtek meg.

Megkezdték az amerikaiak evakuálását az óceánjáróról

Megkezdték vasárnap az amerikai utasok evakuálását a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáróról, amelynek a fedélzetén 355-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma.

A washingtoni hatóságok szerint legalább negyven amerikai állampolgárt fertőzött meg a tüdőgyulladást okozó COVID-19 vírus.

"Japánban kapnak kórházi kezelést" - közölte a fertőzött utasokról a CBS televízióban Anthony Fauci, az amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója.

Az utasokat autóbuszokkal szállították el a hajóról.

A mintegy 400 amerikai állampolgár elszállítására az amerikai kormányzat által bérelt két chartergép érkezett Japánba. Az amerikaiakat a tokiói Haneda repülőtérről szállítják el várhatóan hétfőn. Az utasokat beszállás előtt ellenőrizték, a tüneteket mutató emberek Japánban kapnak kezelést. Hazatérésük után az amerikaiak két héten át karanténban lesznek a hazamenekített utasok számára kijelölt két texasi és kaliforniai szövetségi intézményben.

Kanada, Hongkong és Izrael is közölte, hogy chartergépeket terveznek Japánba küldeni állampolgáraik elszállítására az óceánjáról.

Olaszország is bejelentette, hogy feltehetően már a jövő héten hazatelepíti a légierő Boeing típusú gépével a hajón tartózkodó mintegy 35 állampolgárát.

Kató Kacunobo japán egészségügyi miniszter az NHK japán közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában közölte, hogy eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett a lelet pozitív. A miniszter hozzátette, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó - közöttük három magyar állampolgár - tartózkodik. A tengerjárót az után vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Japán vasárnap este az ötödik repülőgépet küldte, hogy kimenekítse a fertőzés gócából, a közép-kínai Vuhanból az állampolgárait. A korábbi négy géppel több mint 700 embert szállítottak haza Japánba.

 

Harmadik napja lassul a koronavírus-járvány Kínában

Megállíthatatlannak tűnik a fertőzés a Diamond Princess fedélzetén

Európában is van már halálos áldozata a koronavírusnak

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!